Beskedet kom under en presskonferens sent i tisdags eftermiddag. Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson meddelade då att Sverige gör helt om i flyktingpolitiken. Något som fick många Sverigedemokrater att jubla, samtidigt som människorättsorganisationer talar om katastrof.
– Jag har svårt att hitta väl valda ord. Det här försämrar allt och kommer att skapa oerhört mycket lidande, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för migrations- och flyktingfrågor på svenska Amnesty, till Arbetaren.
Regeringen vill nu införa nya asylregler som gör det betydligt svårare för människor på flykt att ta sig hit. Asyllagstiftningen kommer att anpassas till de minimikrav som finns enligt internationella konventioner. Det uttryckliga målet, sade Löfven och Romson, är att kraftigt få ned antalet personer som söker asyl i Sverige. En av anledningarna, meddelade de, är att fler EU-länder ska pressas till att ta ansvar genom att släppa på sina gränser och bli mer generösa i sitt mottagande.
– Det är osannolikt och riskerar i stället en dominoeffekt. Det här innebär att betydligt färre människor får skydd och det är inte uteslutet att fler kommer att ta med sina barn på de farliga resorna över Medelhavet, säger Madelaine Seidlitz apropå beslutet att försvåra familjeåterföreningar för flyktingar.
Tvärs över Öresund svarade man snabbt på den svenska regeringens besked och Dansk Folkeparti, DF, sade att även Danmark nu måste besluta om ännu hårdare regler.
– I en situation där svenskarna har gränskontroll och stramare regler riskerar Danmark att bli en total magnet för asylsökande i Europa sade DF:s gruppledare Peter Skaarup till Danmarks Radio.
Något som alltså går stick i stäv med den påstådda viljan att fler länder ska öppna upp för ett generösare flyktingmottagande som regeringen ville göra sken av.
De nya åtgärderna beskrivs som historiskt hårda och inom framförallt Miljöpartiet har den interna kritiken mot regeringens beslut stundtals varit kraftig. De nya reglerna börjar i praktiken att gälla redan nu och omfattar bara med vissa undantag alla de människor som sökt skydd i Sverige under hösten.
Ola Mattsson är Sverigechef på Rädda Barnen. Han är också mycket kritisk till regeringens nya åtgärder.
– Det här får stora negativa konsekvenser, inte bara för de som flyr utan också för samhället i helhet. Det handlar om barn av kött och blod som blir brickor i ett politiskt spel, säger han till Arbetaren.
Ett av de mest kritiserade besluten i den nya asyluppgörelsen mellan S och MP är det om medicinsk åldersbestämning av barn. Bland annat gick Svenska Läkaresällskapet direkt efter regeringens besked ut med ett pressmeddelande där de kallar metoderna för åldersbedömning oförenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet.
– Med en felmarginal på upp till två respektive fyra år innebär det att vare sig skelett- eller tandröntgen kan påvisa aktuell ålder med tillräcklig precision för att vara användbart för åldersbedömning. Vi vill att Socialstyrelsen gör en ingående analys av de etiska problemen i denna fråga, säger Ingemar Engström, ordförande i Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, i pressmeddelandet.
Anders Hjern, barnläkare vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm, menar att läkare inte ska ställa upp på sådana här ovetenskapliga påhitt.
– Alla läkarprofessioner som är inblandade i den här frågan är överens om att det saknas metoder för att mäta ålder. Skillnaderna mellan olika individer är så olika. Och vi läkare vill inte låna oss till det här oavsett vilken åsikt vi har i migrationspolitiska frågor i övrigt, säger han till Arbetaren.
Efter regeringens beslut i tisdags meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen nu bjuder in de fyra tidigare allianspartierna till överläggningar om den svenska flyktingpolitiken. Moderatledaren Anna Kinberg Batra välkomnade initiativet med menade samtidigt att regeringen måste göra ännu mer för att begränsa flyktingmottagandet.