Författare: David Jonstad
Ordfront förlag
Journalisten, författaren och klimataktivisten David Jonstad har kommit ut med sin tredje apokalyptiska titel, efter Vår beskärda del och Kollaps. Denna gång inte så alarmerande som det låter.
Jordad, enklare liv i kollapsens skugga (en av Ordfronts vackraste volymer) siktar inte mot det svarta, individuella slutet utan snarare mot en gemensam rikedom som framför allt ligger nedbäddad i jordens eviga kretsgång och ekosystem. Skuggor brukar komma efter, men det ligger en viss sanning i att människan på jorden redan lever i skuggan av framtidens globala katastrof.
Jonstad börjar från början; han beskriver en lugn och trygg lunk genom historien om jorden vi ärvde och nästan lyckades sabba totalt. Men det finns en räddning fem i tolv, menar han, och tittar bakåt sisådär en tiotusen år tillbaka, till det ”primitiva” jägarsamhällets ymnighetshorn av tillgångar. Inte riktigt den bild man är van vid av stenåldersmänniskan.
Men det goda livet ligger inte i tillgång till ständig konsumtion ”där vi lever i överflöd men upplever ständig brist”, utan av brist på behov av överflödet, menar David Jonstad, och beskriver med många lockande ord den gamla parollen ”arbeta för att leva och inte leva för att arbeta”.
Han berättar också om den tidiga bygemenskapen där man hjälptes åt vid sådd, skörd och slakt, husbyggen och större och mindre katastrofer. Räkningen var det inte så noga med, en annan gång var det en själv som behövde hjälp.
Insprängt finns här också berättelsen om författarens egen flytt till den lilla byn ute i ingenting, långt från pubar och konsthallar, men nära till höns, ekologiska grönsaker och tid för långa och djupa samtal.
Det är många mysiga bilder av ”förr” som David Jonstad målar upp, varvat med inte lika förföriska där maktlystna storbönder, erövrare och stater tvingat mindre företagsamma eller fattigt födda på knä och i slaveri – ursprunget till dagens samhällssystem över hela jorden. Retoriskt så det förslår.
Insprängt finns här också berättelsen om författarens egen flytt till den lilla byn ute i ingenting, långt från pubar och konsthallar, men nära till höns, ekologiska grönsaker och tid för långa och djupa samtal. Jag köper hela paketet.
Det låter som en saga men Jordad tillhandahåller en – i alla fall så här i soffan på Södermalm i Stockholm – hyfsat trovärdig manual för att göra den sann.
Som en ren daggdroppe i vår värld med så många dagliga sjuka, maktfullkomliga, konsumistiska och rasistiska inslag.
Jag låter kanske raljerande, men det är nog mest för att skoja bort skammen över min egen liknöjdhet och strutsmentalitet som boken väcker. Faktum är att Jordad känns som boken man önskar att man skrivit själv.
Som en ren daggdroppe i vår värld med så många dagliga sjuka, maktfullkomliga, konsumistiska och rasistiska inslag, pekar den ut en liten, kanske möjlig stig att gå, och det lilla hoppet om att allt då kanske ändå inte behöver vara förlorat.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr