Strejkvarslet inom byggbranschen löstes ut klockan 06 på tisdagsmorgonen. 1 600 byggnadsarbetare på 60 arbetsplatser lade då samfällt ned arbetet efter att förhandlingarna med motparten inte kunnat producera en godtagbar lösning för Byggnads.
Bara timmar efter svarade motparten Sveriges Byggindustrier med att lockouta de strejkande, men också Byggnadsmedlemmar på underleverantörer. På fackspråk kallas det ”konsekvenslockout”.
– Motparten har tagit till ett verktyg som finns i verktygslådan och är förenlig med den svenska modellen. Nu får motparten den storstrejk som de tidigare talat om, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm till tidningen Arbetet.
Lockouten innebär att arbetsköparorganisationens medlemsföretag nu kan få ersättning från Svenskt Näringslivs gemensamma konfliktfond. Den innehåller för närvarande 12 miljarder kronor.
– Syftet med lockouten är att skydda våra medlemsföretag, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, på en presskonferens rapporterar Svt.
Byggnadsmedlemmarna å sin sida får nu söka strejkersättning från förbundet. Byggnads strejkkassa innehåller 1,6 miljarder enligt 2014 års redovisning.
Sent på måndagskvällen presenterade medlarna ett bud med löneförhöjningar på 2 procents löneökningar, alltså helt i linje med industriavtalets ”märke”. Budet accepterades av motparten Sveriges Byggindustrier, men förkastades av Byggnads.
Det är inte pengarna, det handlar om inflytande.
Johan Tolinsson, strejkande byggnadsarbetare på Skanska
Tillsammans med de andra facken i sammanslutningen 6F har facket krävt löneökningar på 3,2 procent, något som lett till att facken fått både medlarna, arbetsköparna och sin egen centralorganisation LO emot sig.
– Det är tråkigt att vi behöver strejka. Men att behålla löneformen är det viktigaste. Det är inte pengarna, det handlar om inflytande, säger Johan Tolinsson, byggnadsarbetare på Skanska som är en av de som strejkat i dag.
– Jag tror på minst en veckas konflikt, säger Thomas Sköld, från Stockholm-Gotland avdelningen av Byggnads, till Arbetaren.
Han har stått strejkvakt utanför PEAB:s arbetsplats i centrala Stockholm tillsammans med Kjell Mattsson sedan förmiddagen.
– Det handlar inte främst om lönen. Det behövs ordning på arbetsplatserna, säger han
Även Johan Lindholm påpekar att det inte lönen som var den huvudsakliga anledningen till att budet inte var godtagbart. Budet tillmötesgick visserligen inte arbetsköparnas krav på ackordsystemets avskaffande, men tog inte heller hänsyn till något av Byggnads krav.
Men nu är förhandlingarna tillbaka på ruta ett.
– Byggnads gick in i avtalsrörelsen med tydliga, framtidsinriktade mål. Att få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret. Vi vill också öppna upp byggbranschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar. Det bud medlarna presenterade i dag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.