#20/2022 Signerat Yasmine Abdullahi:Den selektiva empatin får en att häpna “Svenska politiker har de senaste sju åren haft en otroligt strikt hållning gällande flyktingmottagandet. Det är som att krigen i Mellanöstern setts som en kronisk sjukdom som det inte går att göra något åt. Att politiker som vägrat ta emot flyktingar helt plötsligt ska ta emot flyktingar från Ukraina, får en att baxna – rasismen blir återigen tydlig.” […]
#20/2022 Reportage Solidaritet på gränsen till krig I Przemyśl på gränsen till Ukraina har hundratusentals flyktingar kommit sedan kriget började. Här trängs volontärer från hela världen med flyktingar. Alla vill hjälpa till men av olika anledningar.
#20/2022 Signerat Emil Boss:De byggde landet Vad har Töjnaskolan, Sofiebergs förskola, Förskolan Utsikten, BRF Walloxen, BRF Bulten och Elfviks gård i Stockholm gemensamt? De har alla byggts eller renoverats av bolag som lurat ukrainska byggnadsarbetare på lön.
#20/2022 Utrikes Feministiska protester runt om i världen på 8 mars Runt om i världen anordnades demonstrationer på den internationella kvinnodagen, den 8 mars. I flera länder sammanföll de feministiska demonstrationerna med protester mot det pågående kriget i Ukraina.
#20/2022 Inrikes Bar judisk symbol – ombads lämna buss En busschaufför i Malmö ska ha skrikit och krävt att en man med en judisk symbol på sina kläder skulle kliva av bussen. Händelsen utreds nu av så väl Diskrimineringsombudsmannen, DO, som av Skånetrafiken som sköter bussarna i kommunen.
#20/2022 Arbetaren 100 år ”Det som åren på Arbetaren lärde mig var att ingenting är omöjligt” Mian Lodalen var XX-redaktör på Arbetaren 1999–2004. Hon berättar om ett hårt arbete med mycket kritik men med en redaktion som backade upp könsbalanseringen helhjärtat – vilket var en förutsättning för att lyckas. När könsbalanseringen skulle dra igång på Arbetaren fick Mian Lodalen uppdraget att bli dess nya feministredaktör. Vid tidpunkten jobbade hon som frilansare […]
#20/2022 Arbetaren 100 år ”Det vi genomförde på Arbetaren kunde bara ske på en syndikalistisk tidning” När Anna-Klara Bratt valdes till Arbetarens chefredaktör på SAC-syndikalisternas kongress 1998, gjorde hon det med deklarationen att tidningen skulle, med ett ord som hon uppfunnit, ”könsbalanseras”. Omgörningen av den då 75 år gamla tidningen blev ändå en tuff tid inom och utom organisationen, men till slut en framgångssaga som gav eko i övriga media.
#20/2022 Inrikes ”Beslutet kommer gå ut över resenärernas säkerhet” I lördags samlades SL-anställda på Sergels torg i Stockholm i protest mot att tågvärdarna ska ersättas med övervakningskameror. Arbetaren var på plats.
#20/2022 Inrikes Statsministerns städare utvisas Förundersökningen om människoexploatering var statsministerns städares sista chans att tillfälligt få stanna i Sverige. Men förundersökningen lades ned och trots fackets begäran om överprövning stod beslutet fast. På fredagen verkställdes utvisningen. Beslutet väcker bestörtning hos hennes fackförening, som dock fortsätter kämpa för hennes sak.
#20/2022 Film Mobbning och lust i komedi på allvar Jacques Audiards nya film kretsar kring Paris 13:e arrondissement, Les Olympiades som är stadens gamla stadsdel med en stor kinesisk befolkning. Det är en spännande historia om ung desperation efter bostad och kärlek.