#57/2021 Utrikes USA kan återigen få utse ny Unicef-chef Förra veckan meddelade Henrietta Fore sin kommande avgång som chef för Unicef. Traditionen talar för att även hennes efterträdare kommer att vara från USA – det land som bidrar med mest pengar till barnfonden och vars medborgare alltid innehaft chefsposten för Unicef.
#57/2021 Ledare Annie Hellquist:Allt som händer alla andra dagar, när det inte inträffar ett terrordåd Att fascistiska föreställningar om en hotad nationell gemenskap allt mer dyker upp i mainstream ökar inte bara risken för ett nytt Utøya eller Trollhättan. Det ökar också den vardagliga utsattheten av rasism. Dragkampen kring hur det fascistiska terrordådet på Utøya 2011 ska minnas blossade åter upp kring 10-årsminnet av händelsen. Kritiken mot att ”plocka politiska […]
#57/2021 Utrikes Medborgarrättsrörelsen kan strykas ur läroplanen Historia om kvinnorätts- och medborgarrättsrörelsen i USA kan komma att tas bort ur läroplanen i den amerikanska delstaten Texas. Förslaget gick förra veckan vidare från delstatsförsamlingens senat till representanthuset.
#57/2021 Utrikes 20 år sedan Genua 2001 Under veckan har demonstrationer hållits runt om i Italien eftersom det nu gått 20 år sedan G8-mötet i Genua 2001.
#57/2021 Utrikes Indien: muslimska kvinnor saluförda på hatapp Kvinnor som tillhör Indiens muslimska minoritet drabbas ofta av näthat på grund av deras religiösa tillhörighet. Men nyligen togs trakasserierna till en ny nivå genom lanseringen av en app som innehöll bilder på muslimska kvinnor som påstods vara till salu. De sexuella trakasserierna via appen ”Sulli Deals” hann orsaka stort obehag för många kvinnor, innan […]
#57/2021 Kulturtipset Porträtt av en outtröttlig aktivist Netflix visar dokumentären Hating Peter Tatchell, en hyllning till en man som år efter år kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter. Och snart i en ny aktion någonstans i världen.
#57/2021 Utrikes EU:s digitala övervakningsmur En digital mur reser sig mellan Grekland och migranter som vill komma till Europa. Grekisk polis har beväpnats med luftkanoner som avfyrar avskräckande ljud mot flyktingar och ansiktsigenkänning som är kopplad till säkerhetspolisen.
#57/2021 Följetong Folkrepubliken Walmart – del 9 Walmart är världens tredje största arbetsgivare, efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé. Med utgångspunkt i Walmart argumenterar vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski för att globala företags storskaliga planerade ekonomier kan lägga grunden för en demokratisk socialism. Detta är del 9 i Arbetarens sommarföljetong.
#57/2021 Dödgrävarna – del 5 Dödgrävarna är den fristående uppföljaren till Voijägarna, som gick som sommarföljetong i Arbetaren förra sommaren. Nu har Morris och hans vänner sadlat om från att jaga elsparkcyklar till att gräva gravar på olika kyrkogårdar runtom i staden de bor i. Dagarna är långa och villkoren usla. En dag rinner bägaren över och de bestämmer sig för att slå tillbaka. Sen spårar det ur.
#57/2021 Utrikes Sommarens extremväder världen över I år har nyheter om extrema väderförhållanden duggat tätt. Arbetaren kartlägger några av sommarens extremväder.