#60/2021 Inrikes Covid-19-utbrott bland bärplockare I Tvärsåel i Älvsbyns kommun kom i fredags uppgifter om att 58 av 76 bärplockare på företaget Norrskensbär testat positivt för corona. Även på andra anläggningar i landet kommer rapporter om coronautbrott. I ett pressmeddelande från Region Norrbotten står att ingen är allvarligt sjuk och att majoriteten har lindriga symptom. Under söndagen skriver Dagens Nyheter […]
#60/2021 Inrikes ”Arbetet är hårt och intensivt” Inför sensommaren har bärplockare gett sig ut i de svenska skogarna. När det kommer till den kommersiella bärplockningen reser många hit från Thailand via bemanningsföretag. Hur går den ekonomin ihop och hur ser villkoren ut?
#60/2021 Inrikes ”Utvisningar var lika rättsosäkra innan beslutsstoppet” Migrationsverket införde i mitten av juli ett stopp för att fatta och verkställa beslut gällande asylsökande från Afghanistan, på grund av det försämrade säkerhetsläget. Beslutet välkomnas av många men innebär samtidigt en fortsatt väntan för många i en grupp som redan väntat länge på beslut.
#60/2021 Signerat Kristina Alstam:Kanelbullens dag för klimatet Oljeutvinningens dag? Klimatflyktingens dag? Eller varför inte en Nowhere to run-day? Kristian Alstam om Overshoot day, som nyligen passerade, som markerar dagen då vi förbrukat jordens resurser för året. En av de dagar vi tilldelats för att tänka på klimatet har nyss passerat. Jag tänker såklart på Overshoot day, som markerar den dag på året […]
#60/2021 Reportage ”Flyktingar är inte välkomna i Danmark” Samtidigt som Danmark förbereder för att outsourca sitt flyktingmottagande till Afrika drar de in uppehållstillstånd för hundratals som redan befinner sig i landet.
#60/2021 Utrikes Kongo-Kinshasa: 115 övergrepp mot pressfriheten Det konfliktdrabbade Kongo-Kinshasa är ett mycket farligt land för journalister. Reportrar riskerar att utsättas för våld – men löper också risk att gripas på order av lokala politiker. Journalisten Elena Pasquini, som driver webbtidningen Degrees of Latitude, har erfarenhet av att arbeta i Kongo-Kinshasa. Hon säger att hoten mot journalister kommer från många olika håll […]
#60/2021 Utrikes Urfolk fördrivs och anklagas för markstöld Ursprungsbefolkningar i ett skyddat skogsområde i Bangladesh uppger att de inte längre kan nyttja sina traditionella marker – eftersom de saknar markrättigheter. I stället anklagas de för markrofferier av myndigheterna. Basanti Rema, som tillhör ursprungsbefolkningen garo, fick sin bananodling i Madhupur-skogen fälld av skogsmyndigheterna. Hon säger att det var ett hårt slag. Hennes bananer odlades […]
#60/2021 Utrikes Gigföretag lämnar Spanien Den nya spanska gigekonomilagen har krävt att flera gigföretag behövt anpassa sig, och erbjuda bättre villkor för budförare. Det brittiska gigföretaget Deliveroo väljer nu att lämna landet.
#60/2021 Bok Svensk filmhistoria i svindlande fart I boken Det svenska filmmanusets historia berättas öden och anekdoter från över hundra år av filmskapande i Sverige.
#60/2021 Följetong Folkrepubliken Walmart – del 12 Walmart är världens tredje största arbetsgivare, efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé. Med utgångspunkt i Walmart argumenterar vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski för att globala företags storskaliga planerade ekonomier kan lägga grunden för en demokratisk socialism. Detta är del 12 i Arbetarens sommarföljetong.