#63/2021 Utrikes ”Talibanerna expanderar i provinser de aldrig tidigare hållit” Talibanernas framryckningar i Afghanistan förvånar inte Afghanistan-experten Helene Lackenbauer, på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. – Det de har gjort nu är att de tagit över tullövergångar, städer och gränsövergångar. Detta är strategiskt viktigt, då de dels får en egen inkomst, och samtidigt stryper den afghanska statens inkomster, säger hon till Arbetaren
#63/2021 Utrikes Lärarförbundet i Hongkong lägger ner – efter press från Kina Lärarförbundet i Hongkong har meddelat att organisationen lägger ner sin verksamhet, och nästan 100 000 lärare berörs. Detta efter en smutskastningskampanj från statlig media, samt att Hongkongs ledande utbildningsorgan valt att kapa kontakten med förbundet.
#63/2021 Inrikes Facket vann konflikten – tappade medlemmen Stridsåtgärder uppbackade av andra fackförbund fick slutligen företaget Tema Elektro att teckna kollektivavtal med Elektrikerförbundet. Men då hade förbundet redan tappat sin medlem på företaget. Vi har en skyldighet att teckna kollektivavtal, detta gentemot andra medlemmar, säger Peter Mårtensson, ombudsman för Elektrikerförbundet.
#63/2021 Inrikes Migranter utnyttjade i assistansbedrägeri Fattiga personer från Balkan och Rumänien lurades till Sverige i ett av det största assistansbedrägeriet i Sveriges historia. I torsdags dömdes 22 personer som stått åtalade i målet.
#63/2021 Utrikes USA på väg att återupprätta sin plats i FN Ett drygt halvår efter att Joe Biden tillträdde som president har USA gradvis börjat återta sin plats inom flera internationella institutioner. Detta efter fyra år med den djupt FN-fientlige Donald Trump vid rodret. Konservativa amerikanska politiker har en lång historia av frän kritik mot världsorganisationen. Den inflytelserike republikanske senatorn Jesse Helms var under sin karriär […]
#63/2021 Ledare Per-Anders Svärd:Dags att välja väg genom klimatkrisen Tvivlens tid är förbi. Klimatkatastrofen är redan här. Nu gäller det vilken väg vi ska ta igenom den. Ska vi fortsätta välja mellan vinsthungrig kapitalism, auktoritär socialism och inskränkt nationalism? Eller ska vi överge det förra århundradets modeller och slå in på en ny väg mot frihet, jämlikhet och solidaritet? Efter att IPCC-rapporten om klimatet […]
#63/2021 Utrikes ”Det känns bra att göra något för det kollektiva minnet” Spanska inbördeskriget är ett oläkt sår. Fortfarande finns tusentals oidentifierade massgravar runt om i landet, men nuvarande vänsterregering tar steg mot att göra upp med det förflutna. Julian Lopéz har sedan 2009 försökt samla information om alla de som omkom under inbördeskriget på en virtuell minnesplats.
#63/2021 Radar Alternativmedicin med feministiskt skimmer ”Vad händer om vi med det badvatten som utgörs av rasistiska och misogyna praktiker kastar ut det barn som är den falsifierbara vetenskapliga metoden? Jenny Koos och hennes likar pratar gärna om feminism och antikapitalism, men runt hörnet lurar nostalgi och essentialism.” Anna Remmets om populärfeministiska trender kring alternativa behandlingar och den ”naturliga” kvinnan.
#63/2021 Kulturtipset ”Alla borde vara antifascister” Kärlek, antifascistisk kamp och frågor om när och hur våld är legitimt tas upp i Julia von Heinz film Imorgon hela världen – som går upp på svenska biodukar i dag.
#63/2021 Följetong Folkrepubliken Walmart – del 15 Walmart är världens tredje största arbetsgivare, efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé. Med utgångspunkt i Walmart argumenterar vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski för att globala företags storskaliga planerade ekonomier kan lägga grunden för en demokratisk socialism. Detta är del 15 i Arbetarens sommarföljetong.