#14/2017 Inrikes Bussförare på Keolis tar strid för fasta scheman I dag träffar facket företrädare för Arbetsmiljöverket för att kräva att något händer kring transportbolaget Keolis planer på att minska fasta scheman för de anställda bussförarna vid flera depåer i Stockholm. Förhoppningen är att verket agerar, då företaget planerar stora förändringar av förarnas arbetstider.
#14/2017 Film Skotsk fattigdom och 2000-talets missbruk Nästa vecka har T2, uppföljaren till den kultförklarade filmen Trainspotting biopremiär i Sverige. Arbetaren åkte till Edinburgh för att kolla in filmen i förväg och besöka de skotska bakgator där förlagan till de människor som skildras i de båda filmerna lever i fattigdom, många av dem fast i vår tids beroenden – med eller utan heroin.
#14/2017 Utrikes EU-parlamentet sa ja till omtvistat handelsavtal Samtidigt som protesterna pågick utanför EU-parlamentet röstade dess ledamöter ja till frihandelsavtalet CETA, ett avtal som ska ingås mellan unionen och Kanada. Avtalet kan träda i kraft redan nästa månad. Medan Liberalerna jublar, får beslutet hård kritik från V och MP.
#14/2017 Inrikes Privatanställda får stärkt meddelarskydd Möjligheten att gå ut i medierna om missförhållanden på jobbet utan att chefen har rätt att efterforska källan har tidigare bara gällt helt offentligägda verksamheter. Men efter ett riksdagsbeslut i torsdags kommer även privatanställda i offentlig sektor att omfattas.
#14/2017 Gästledare Kapital och patriarkat på samma handelsresa Diskussionen kring det svenska statsbesöket i Iran tycks mynna ut i om det är skamligt av en feministisk regering att vika sig för en diktaturs kvinnoförtryckande regler eller viktigt att Sverige i alla fall visar sin närvaro i landet trots slöjpåbud. Det går inte att likställa solidaritet med beslöjade kvinnor i Sverige med slöjtvång i Iran. Det är inte två sidor av samma mynt.
#14/2017 Inrikes Nyanlända barn nekas vård för oro och ångest Stora brister och ”ren diskriminering” är vad ensamkommande flyktingar möter i sin första kontakt med den svenska vården. Det är den bild som skolsköterskor och flyktingar ger av situationen i en rapport från Barnombudsmannen.
#14/2017 Inrikes Uppsägningar i protest mot bemötande av unga Behandlingen av ensamkommande, och särskilt den senaste tidens uppskrivningar av de ungas ålder, har lett till kritik även bland dem som medverkar till besluten. Nu får situationen för ensamkommande barn och unga socialsekreterare och HVB-personal att säga upp sig i protest.
#14/2017 Inrikes ”Det bästa vore ju om facken gick ut i strejk” I Stockholm läns landsting råder det brist på både vårdplatser och personal. Arbetaren har ställt fyra frågor till Darius Barimani, som arbetar på Karolinska sjukhuset i Huddinge och är medlem i nätverket Socialistiska läkare, som i veckan deltog i protester utanför landstingshuset i Stockholm.
#14/2017 Utrikes 700 miljoner insjuknar årligen av dålig mat Varje år blir 700 miljoner människor i världen sjuka i matförgiftningar, och närmare 420 000 personer dör i sviterna. Det uppger FN:s livsmedelsorgan FAO som samtidigt varnar för att farliga smittämnen och skadeinsekter i dagens värld kan spridas både snabbare och längre än tidigare.
#14/2017 Utrikes Migranter skadade efter att forcerat EU-stängsel Flera migranter ska ha skadats sedan de under natten till fredagen försökt att ta sig in till Europa via den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika. Enligt uppgifter till flera nyhetsbyråer ska omkring 800 desperata personer forcerat gränsstaketen samtidigt som vakter försökt att hindra dem från att ta sig in.