#38/2017 Inrikes Varsel om lockout i Göteborgs hamn Företaget APM Terminals varslar hamnarbetarna om lockout. Träder stridsåtgärden i kraft riskerar det att få stora konsekvenser i containerhamnen i Göteborg. Facket kallar arbetsköparnas agerande oansvarigt.
#38/2017 Inrikes Kostnad för hyrpersonal i vården skjuter i höjden 200 miljoner kronor. Med så mycket ökade landstingens kostnader för inhyrda läkare och sjuksköterskor det första kvartalet i år jämfört med samma period för ett år sedan.
#38/2017 Inrikes Systembolaget pekar ut fackaktiva som problem På Systembolaget vid Gullmarsplan i södra Stockholm anklagar facket ledningen för att försöka kartlägga och sparka tre anställda syndikalister. Genom att kalla in legitimerade psykologer för tiotusentals kronor vill Systembolaget genomföra djupintervjuer med de anställda för ”individuella kartläggningar”. Det visar anteckningar som Arbetaren tagit del av.
#38/2017 Utrikes En miljard ännu utan tillgång till elektricitet Trots en överenskommelse 2011 om att alla på jorden ska få tillgång till elektricitet står fortfarande en miljard människor utan el. Detta samtidigt som fler än tre miljarder människor fortfarande behöver använda sig av ved för att göra mat eller värma sina hem.
#38/2017 Utrikes Åtskilliga saknas fortfarande i Nigeria Ytterligare 82 av de skolflickor som kidnappats av terrorrörelsen Boko Haram släpptes nyligen. Samtidigt menar Human Rights Watch att Nigerias regering inte gjort tillräckligt för att utreda andra fall av massbortföranden.
#38/2017 Utrikes Frackingsplaner väcker kontroverser i Argentina Sedan det framkom att Argentina har en av världens största fyndigheter av skiffergas och skifferolja har tankar på storskalig brytning fått fäste. Samtidigt växer motståndet mot fracking, den metod som används i utvinningen.
#38/2017 Reportage Christianias inre kamp Planket vid Prinsessegade revs för sista gången 1971 och den övergivna militärkasernen ockuperades. Under fyra decennier förde christianiterna sin kamp mot den danska staten. När Christiania fyllde 40 år hade ockupanterna förvandlats till lydiga bostadsrättsägare. Arbetaren besökte fristaden i Köpenhamn för att se vart den är på väg.
#38/2017 Radar Segrar eliten ihjäl sig? Står USA på randen till politisk kollaps, rentav inbördeskrig? Enligt historikern Peter Turchin är frågan inte så absurd som den kan tyckas. På flera områden påminner situationen enligt honom om den som rådde under decennierna före inbördeskriget 1861–65. Daniel Lindvall har läst Turchins senaste bok.
#38/2017 Serien: Pontus Lundkvist Serietecknaren och satirikern Pontus Lundkvist är tillbaka med en ny serie i Arbetaren.
#38/2017 Signerat Cecilia Irefalk:S-märkt krigskapitalism 20 miljoner människor kan ha svultit ihjäl fram emot sommaren om inte drastiska åtgärder vidtas. När vi förfasas över terrordåd och flyktingströmmar kan vi påminna varandra om att de inte kommer att bli färre för att kriget om oljan blir ett krig om vatten. Terrorgrupper använder fattigdom och sönderslagna samhällen som primär rekryteringsbas.