#50/2017 Utrikes Brasilianska ranchägare angriper ursprungsfolk Nyligen attackerades medlemmar av folkgruppen gamela i den brasilianska delstaten Maranhão med machetes och tio personer skadades. Händelsen ses som ett tecken på de ökande hoten mot landets ursprungsbefolkningar.
#50/2017 Inrikes Arbetsmiljön sämre för kvinnor i arbetaryrken Hot, våld och sexuella trakasserier mot kvinnor har ökat de senaste decennierna. Det framkommer i LO:s nya rapport "Sjuk av jobbet?" som kartlägger hur klass och kön inverkar på den upplevda arbetsmiljön. – Kvinnor är sjukare och utsätts för fler risker i arbetet än män, det är alarmerande, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, till Arbetaren.
#50/2017 Inrikes Pianister lämnade i sticket av Blå Tåget Skandinaviska Jernbanor sade med kort varsel upp sina pianister – och hävdas ha gått under jord med en obetald faktura på över 90 000 kronor. Arbetaren har varit i kontakt med den ordinarie pianisten och fått beskedet att en rättegång ”förhoppningsvis är aktuell under hösten”.
#50/2017 Inrikes Konflikt på Konstfack runt Israelsamarbete Gästlärare från konstskolan i Israel kallade Palestinakonflikten överdriven – då startade eleverna på Konstfack en namninsamling mot samarbetet med skolan. – Det är ju utbildningen som ska fokuseras, men dessa lektioner har varit obehagliga, säger Evelina Mohei, som läser programmet.
#50/2017 Inrikes Brett krav på förlossningsgaranti Fem organisationer har sammanställt sina krav på införandet av en förlossningsgaranti som utlovar säker förlossning för kvinnor i hela landet. Kraven ska diskuteras med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i Almedalen.
#50/2017 Inrikes Systembolagsstängning väcker frågor hos facket Systembolagets butik vid Gullmarsplan stängs tillfälligt under juli–augusti. Är det ett ärligt försök att få ordning på bemanningen eller ett sätt att tysta kritiken? Det frågar sig nu den fackliga driftsektionen DFSA av SAC Syndikalisterna.
#50/2017 Inrikes Entreprenörsansvar på förslag från regeringen Ett nytt lagförslag som innebär att den byggarbetare eller anläggare som inte fått ut sin lön ska kunna kräva det av huvudentreprenören har presenterats av regeringen. Orättvist, tycker arbetsköparorganisationen Sveriges Byggindustrier – och onödigt, säger fackförbundet Byggnads. Båda menar att kollektivavtalen reglerar den saken.
#50/2017 Inrikes Stärkt meddelarskydd för anställda från 1 juli Imorgon lördag träder ett antal nya lagar i kraft. Vid sidan av till exempel återinförandet av värnplikt och högre minimistraff på vissa våldsbrott görs det också enklare för en privatanställd arbetare att rapportera missförhållanden på arbetsplatsen utan att riskera repressalier från chefen.
#50/2017 Litteratur Tidlöst djup – och humor Anne Sexton (1928–1974) var hemmafrun som blev poet och erkänd och uppskattad under sin livstid. Den första hela diktsamlingen av Sexton att nu ges ut på svenska är Leva eller dö, hennes genombrott efter debuten To Bedlam and Part Way Back (1960). Leva eller dö fick Pulitzerpriset 1967 och innehåller bland annat dikterna ”Menstruation vid […]
#50/2017 Retro En diktares väg Tidningen Arbetaren har en 95-årig historia och ett rikt artikelarkiv. I sommar gör vi ett antal nedslag i arkivet och återpublicerar några guldkorn. Först ut är en artikel av Ahto Uisk från 1993, som följde i Stig Dagermans fotspår 70 år efter dennes födelse.