#60/2017 Utrikes Kritiserad arbetslag fick ja i franska parlamentet På onsdagen gav Frankrikes parlament den nytillträdde president Emmanuel Macron och hans regering fria händer att driva igenom den föreslagna och omtvistade arbetsmarknadsreformen – Loi travail. Något som upprör fack och lagstiftare i opposition.
#60/2017 Inrikes Skottskador ökar kraven på Malmös vårdpersonal Kunskapen och arbetsmiljön på sjukhusen förändras i takt med samhället. Inte minst när det kommer till skottskador, som gått från att höra till ovanligheterna på de Skånes akutmottagningar, till en relativ regelbundenhet.
#60/2017 Signerat Cecilia Irefalk:När kapitalet vill kuva Arbetarklassens barn blir från späd ålder medvetna om sin plats i samhällshierarkin. Att man utan jobb betraktas som en parasit och att ens värde är ekvivalent med tjockleken på ens plånbok. Så har det alltid varit. Men vi ska inte låta kapitalisterna så split mellan oss, inte mellan hamnarbetare och undersköterskor, inte mellan sopgubbar och lärare, inte mellan den som har och den som inte har arbete.
#60/2017 Inrikes Byggnadsarbetare dog efter fall från tak Tidigare i somras dog en man 65-års åldern i sviterna av en arbetsplatsolycka. Det var i samband med ett takarbete på Halltorpsskolan, söder om Kalmar, som det hände.
#60/2017 Reportage Söndra och härska i svenska hem År 2017 i Sverige är inte en egen bostad en självklarhet för människor ur arbetarklassen. När fastighetsägare vill öka sina vinstmöjligheter lyxrenoverar de ut de boende på gatan. Arbetaren har talat med bostadsforskare om rättslösheten på svensk bostadsmarknad och träffat hyresgäster i Stockholmsstadsdelen Hagsätra som tar kampen när deras hyresvärd nu vill ”renovräka” dem.
#60/2017 Bild Döden i Manila Sommaren 2016 tillträdde Rodrigo Duterte som Filippinernas president. I sin valkampanj hade han utlovat stenhårda tag mot narkotikalangare och missbrukare och talat om att ”fylla Manilabukten med kriminellas lik”. Drygt ett år senare har uppemot 9 000 människor dödats till följd av presidentens kampanj – mestadels droganvändare och smålangare. I många fall ligger polisen bakom dödsfallen, men mer än hälften av offren tros ha dödats av så kallade vigilanter, frivilliga gaturättsskipare som agerar med presidentens ord i ryggen. Ännu skymtar ingen slutet på massarresteringarna, våldet och dödandet i Filippinerna.
#60/2017 Följetong Sommarföljetongen: Vegetarianen – del 12 Tiden går. In-hye sätter sig igen. Hon öppnar locket på den sista behållaren. Hon fattar Yeong-hyes stela hand och för den mot plommonen, stryker hennes fingrar över deras lena skal. Hon sluter systerns magra fingrar om ett av plommonen, får henne att hålla det i handen. Plommon är en av de frukter som Yeong-hye brukade […]
#60/2017 Radar Skräckens eviga kabinett Enligt Sigmund Freud är det som sätter skräck i oss sådant som i grunden är välbekant men som uppträder i en obekant och förvanskad form. Andra teoretiker har framhållit de skräckframkallande gestalternas varnande egenskaper och kopplingen till kulturella och ideologiska tabun. De senaste åren har det utkommit flera verk som tar sig an monster och skräck – Anna Remmets har läst några av dem, och reflekterat över skräckens natur.
#60/2017 Inrikes IT-skandalen kan vara toppen på ett isberg Den så kallade IT-skandalen på Transportstyrelsen har lagt sig en smula. Medierna vilar. Samtidigt rapporteras det om att fler stora myndigheter outsourcat känsliga uppgifter. Något som enligt många måste angripas på en systempolitisk nivå. En rejäl utmaning i parlamentariska kristider.
#60/2017 Inrikes Fler anmälningar om bristfällig arbetsmiljö Allt fler tipsar Arbetsmiljöverket om förekommande problem med arbetsmiljön på arbetsplatser runt om i landet. Myndigheten arbetar för högvarv för att kunna hantera tipsen, vilka framför allt handlar om lokalernas utformning.