#62/2017 Inrikes Sopstriden: ”Vi kan hålla på hur länge som helst” På lördag är det demonstration mot renhållningsföretaget RenoNorden, till stöd för Stockholms sopgubbar på Medborgarplatsen i Stockholm. ”Vi kan hålla på hur länge som helst”, säger sophämtaren och klubbordföranden Jan Spanedal.
#62/2017 Inrikes ”Folk som betalat i 30 år ska sedan betala igen” Efter att ha stått upp mot vad som kallats "lyxrenoveringar” har de organiserade hyresgästerna i stadsdelen Majorna i Göteborg lyckats få ned de tänkta hyreshöjningarna. Flera medier benämner det som en seger för hyresgästerna – men Fredrik Nord, som varit med från början, tycker ändå att hyreshöjningarna är fullkomligt orimliga.
#62/2017 Inrikes Protester i Göteborg mot planer för fossilgas I samband med Climate Camp Sweden förra helgen samlades ett hundratal personer i Göteborgs hamn för att protestera mot fossilgas. Enligt kampanjen Fossilgasfällan och FN:s klimatpanel är det ett ämne minst lika miljöfarligt som olja och kol.
#62/2017 Inrikes Ingen gripen efter attack på afghanska ungdomar Protesterna växer efter nazistattacken på de sittstrejkande afghanska ungdomarna i Stockholm. Upp till 1 000 personer deltog i onsdagens demonstration. Ingen av angriparna har dock gripits, eller delgivits misstanke, efter händelsen.
#62/2017 Inrikes Norge ansluter till svenska Ship to Gaza Ett nytt försök att bryta Israels blockad av Gazaremsan planeras. Nu ansluter sig Ship to Gaza Norge till det svenska Ship to Gaza i en armada av båtar.
#62/2017 Utrikes Svårt för klimatarbete i Centralamerika få stöd Centralamerika är en av de regioner i världen som är särskilt sårbara för klimatförändringarnas effekter. Trots det mottar regionen bara en bråkdel av det internationella bistånd som går till klimatinsatser.
#62/2017 Reportage Sri Lanka: Vägen in i zonen I morgon lördag är det exakt 40 år sedan stora antitamilska, regeringsunderstödda kravaller bröt ut i Sri Lanka. Omkring 300 tamiler dödades och tusentals vänsteranhängare drevs från sina hem. Några år senare resulterade spänningarna i ett regelrätt inbördeskrig, som tog slut först 2009. Efter inbördeskriget har den exportorienterade textilindustrin befäst sin ställning som Sri Lankas ekonomiska motor. Mot alla odds har också en oberoende arbetarorganisation etablerat sig i de taggtrådsomgärdade fabrikerna. Arbetaren besökte Sri Lanka 2011, i ett reportage som vi här återpublicerar.
#62/2017 Bild Oroligt efter valet i Kenya Inför de allmänna valen i Kenya den 8 augusti hade oppositionen stora förhoppningar om att deras presidentkandidat Raila Odinga skulle besegra sittande Uhuru Kenyatta. När Kenyatta utropade sig till segrare med 54,26 procent av rösterna väcktes omedelbart misstankar om valfusk inom oppositionen. I flera dagar har det nu varit oroligt på gatorna i landet.
#62/2017 Kultur Festival med lovande stadsvandringar ”Vi hade inte en chans – vi tog den” heter en av de stadsvandringar som ges vid tre tillfällen i samband med Stockholms kulturfestival nästa vecka och som handlar om husockupationer i Stockholm under andra halvan av 1980-talet. Vandringen följer i spåren av husockupanter och de aktivister som bland annat drev bokhandeln Svarta Månen och […]
#62/2017 Litteratur I huvudet på kulturmannen [BOK] Bara en kram Henrik Bromander Bokförlaget Atlas, 2017 Med romanen Bara en kram avslutar Henrik Bromander sin trilogi om manlighet. De föregående delarna är Riv alla tempel, som skildrar kroppsbyggaren, respektive Vän av ordning, som handlar om näthataren. Den tredje och sista boken hanterar en manlighetstyp som inte skildrats så mycket inom svensk litteratur: […]