#74/2017 Utrikes Kurdisk folkomröstning kraftigt motarbetad På måndag planeras den historiska folkomröstningen om självständighet för Iraks kurder. Kampen har pågått länge men in i det sista försöker såväl de styrande i Bagdad som FN att få valet inställt.
#74/2017 Inrikes Nazister frias för dåd där städare skadades Två av de tre nazister som av tingsrätten dömts för tre olika bombattentat i Göteborg frias av hovrätten i ett av fallen. I det aktuella dådet, som utfördes i januari i år, fick en städare livshotande skador. Hovrätten skärper dock fängelsestraffen för samtliga tre nazister för de brott de faktiskt döms för.
#74/2017 Utrikes Franskt lagförslag mot mäns gatutrakasserier Ett lagförslag som gör det olagligt för män att verbalt trakassera kvinnor i det offentliga rummet är på gång i Frankrike. Förbudet ska göra det åtalbart att till exempel vissla och följa efter kvinnor, komma med komplimanger och tjata på dem om att få telefonnummer.
#74/2017 Utrikes Artikel i Arbetaren ledde till utpekande av nazist En amerikansk journalist har med Arbetarens hjälp lyckats identifiera en av de nazister som under de våldsamma nazistdemonstrationerna i Charlottesville i början av augusti misshandlade en kvinna. Identifieringen innebär att nazisten, som har en lång kriminell historia bakom sig, kan komma att åtalas.
#74/2017 Inrikes Facket anklagar Svenska kyrkan för lagbrott Kyrkans arbetsköparorganisation, Skao, uppmanade församlingarna att inte ge medlemmar i Kyrkans akademikerförbund löneförhöjning. Nu anklagar facket kyrkan för olovlig stridsåtgärd och hotar med stämning.
#74/2017 Utrikes Kontroversiellt val om Kataloniens självstyre Gripanden, razzior och miljontals beslagtagna röstsedlar. Läget i Katalonien är ytterst spänt efter det som beskrivs som den värsta konstitutionella krisen i Spaniens historia sedan det misslyckade kuppförsöket 1981.
#74/2017 Kultur Star Treks återkomst – utopiernas revansch? När rymdskeppet Enterprise med kapten Kirk i spetsen för första gången intog tv 1966 kunde nog få ana omfattningen av det populärkulturella fenomen som hade fötts. I dagarna börjar en ny Star Trek-serie, den sjunde i ordningen, att sändas. Kommer den att kunna förvalta Star Treks utopiska arv?
#74/2017 Utrikes Theresa May varnar de brittiska fackförbunden Hotet om att strejka, vilt om så krävs, från över 50 brittiska fack om inte regeringen skrotar löneökningstaket på 1 procent har fått den brittiska premiärministern Theresa May att se rött. Hon varnar nu att regeringen ”kommer göra vad som krävs” för att förhindra det.
#74/2017 Utrikes Svenska fack granskar Rysslands arenabyggen Efter rapporter om hur illa arbetarna som bygger arenorna inför herrfotbolls-VM i Ryssland 2018 har det skickar Elektrikerförbundet och Målarförbundet dit skyddsombud för att granska arbetsmiljön. Resan sker inom ramen för det globala bygg- och träfacket, BTI:s krav på att idrottsorganisationer ska efterleva mänskliga och fackliga rättigheter, enligt ILO:s riktlinjer.
#74/2017 Utrikes Burmas ledare undvek kritik mot militärvåldet Burmas ledare Aung San Suu Kyi har slutligen brutit tystnaden om den pågående krisen i delstaten Rakhine där folkgruppen rohingya utsätts för enorm brutalitet från landets militär. Men internationellt finns det en stor besvikelse över hur den tidigare fredspristagaren har agerat.