#8/2017 Inrikes Socialtjänsten anmäld för gränspolissamarbete Nu JO-anmäls socialtjänsten i Malmö för att de i december lämnade ut adresser och kontaktuppgifter till gömda flyktingar efter polisens förfrågan. Bakom anmälan står bland annat organisationen Centrum för sociala rättigheter som menar att socialtjänsten inte sett till barnens bästa.
#8/2017 Intervjun ”Det krävs folklig aktivism mot frihandelsavtalen” Ska företag kunna kräva ersättning för vinst de ännu inte fått måste man också säga att arbetare ska ha rätt till inkomst som de förväntar sig i framtiden. Det menar läraren och historiestudenten Li Eriksdotter Andersson som under många år arbetat med och opinionsbildat kring frågan om frihandelsavtal som CETA och TTIP.
#8/2017 Reportage Så fostras en samhällsmedborgare Sverige betraktas som ett av världens mest demokratiska länder och fostran av samhällsmedborgare med rättigheter och skyldigheter börjar redan i skolan. Men ny forskning visar att det sker på helt olika villkor beroende på vilket gymnasieprogram du går – vissa fostras till lydnad, andra till att leda.
#8/2017 Inrikes Var tredje hyresgäst kan bli tvungen att flytta ut Stora delar av Göteborgs miljonprogram behöver rustats upp. Men var tredje kan tvingas flytta av ekonomiska skäl vid hyreshöjning. Det är slutsatsen i en rapport från Hyresgästföreningen som också visar på en redan nu hårt ansträngd ekonomisk sits för de boende.
#8/2017 Utrikes Andelen överviktiga i Latinamerika ökar Över hälften av Latinamerikas 625 miljoner invånare är överviktiga, visar en ny rapport från FN:s livsmedelsorganisation FAO. Orsaken är bland annat förändrade kostvanor. Utvecklingen kan få stora konsekvenser, varnar rapportförfattarna.
#8/2017 Radar Inbäddade protester Socialt ansvarstagande är högsta mode bland svenska storföretag. Pressmeddelanden från Ikea, Systembolaget och Atlas Copco berättar om de svenska huvudkontorens kamp för bättre arbetsvillkor i fattiga länder. Men vad händer när de omhuldade arbetarna reser sig och börjar kämpa själva?
#8/2017 Debatt Nationell säkerhet, global osäkerhet Obama har bombat nästan dubbelt så många länder än sin företrädare, deporterat fler människor än någonsin, slagit rekord i vapenförsäljning, ökat anslagen till ockupationsmakten Israel, möjliggjort ett angreppskrig i Jemen och anfallit Libyen. För att bara nämna några av punkterna på den svarta meritlistan. Även om Trump med stor sannolikhet kommer att vara värre bör vi inte förfalska bilden av Obamas våldsamma tid vid makten. Det menar debattören Markus Bohman.
#8/2017 Inrikes Gymnasieelever i strejk mot deportationer De senaste månaderna har det mobiliserats mot deportationer av barn och unga runtom i landets skolor. Eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm kan inte stillatigande se sin skolkamrat Jagaa och hans familj, som bott i Sverige i sju år, utvisas till Mongoliet. Över 600 elever på skolan planerar nu att gå ut i en social strejk till stöd för sin kamrat.
#8/2017 Utrikes Tusentals liter vatten i människans dagliga mat För att täcka en människas dagliga behov av mat krävs mellan två och fem tusen liter vatten. FN:s livsmedelsorganisation uppger att den tilltagande bristen på vatten utgör en av de största utmaningarna för en hållbar utveckling.
#8/2017 Litteratur Relationell dystopi med tröttsam kroppsfixering En dystopi om ett framtida Sverige där nationsgränserna stängts och där nygifta Maija och Viktor har sänts ut på obskyrt uppdrag till en ö i syfte att ange flyktingar, är huvuddragen i Mikael Berglunds Smekmånader. Förutom ett byggnadsteam är paret i princip själva på ön. [BOK] Smekmånader Mikael Berglund Albert Bonniers Förlag, 2017 Paret har […]