#36/2018 Inrikes Sjukhuspersonal tvingas jobba varannan helg Omfattande besparingskrav tvingar personalen på Östersunds sjukhus att arbeta varannan helg. Nu växer ilskan hos de anställda och många hotar att säga upp sig i protest. I morgon lördag hålls en manifestation mot åtgärderna.
#36/2018 Inrikes Skogsarbetare från Kamerun förlorade i hovrätten Arbetarna från Kamerun som jobbade åt firman Skogsnicke blev lurade på sin lön och skuldsatta. Efter en mångårig rättsprocess slog tingsrätten i fjol fast att arbetarnas vittnesmål stämde, men att ägaren Niklas Gotthardsson var fri från personligt ansvar. Domen fastställdes i hovrätten i onsdags, till GS-fackets besvikelse. Arbetarnas advokat menar att saken bör prövas av Högsta domstolen.
#36/2018 Inrikes Forskare sågar regeringens satsning på sommarjobb Regeringen satsar ytterligare 100 miljoner på sommarjobb för att ge ungdomar en ingång på arbetsmarknaden. Men enligt forskare har liknande generella satsningar inte fungerat, utan det är bättre med mer riktade insatser.
#36/2018 Debatt Fi: Kvinnors underordning kräver särskilda åtgärder I Feministiskt initiativs program finns ingen socialism, men ändå argumenterar partiet i sina arbetsmarknadspolitiska skrivningar som om socialismen redan vore här. Det hävdade Arbetarens Toivo Jokkala i en ledartext i onsdags. Här får han replik av Feministiskt initiativs Gita Nabavi och Annelie Nordström, och ger sitt eget svar till dem direkt efter repliken.
#36/2018 Utrikes Pakistan: Bybor vänder åter – till minerad mark Efter att den pakistanska armén drivit bort talibanerna från den våldsdrabbade provinsen Fata har över en halv miljon internflyktingar fått klartecken att kunna återvända till sina hem. Men på många platser är förödelsen stor och flyktingarna tvekar.
#36/2018 Kultur Revolutionens barnbarn höjer rösten Children of the Children of the Revolution är det långa men fyndiga namnet på en utställning som tar avstamp i ”gröna vågens mölla”. Gemensamt för de fem konstnärerna är nämligen att de alla vuxit upp i alternativa miljöer under gröna vågen-eran på 1970- och det tidiga 80-talet. Mellan uppställda björkstammar träder besökaren in till en […]
#36/2018 Kultur Äventyrsbok om Brita i klassisk stil Skådespelaren Sven Wollter halkade in på berättandet genom ett förslag från förlaget till memoarskrivande. Ett långt liv av gestaltningar av andras text, ofta under diskussioner som en del i repetitionsarbetet, ordentlig historisk pålästhet och en genom åren finslipad vänsterpolitisk retorik är viktiga grundstenar i romanskrivandet. [BOK] Britas resa Sven Wollter Ordfront, 2018 Sven Wollters andra […]
#36/2018 Utrikes Centralamerikas folk kräver ökat inflytande Lokalinvånare blockerar vägen som leder till gruvan San Rafael Las Flores, 96 kilometer söder om Guatemalas huvudstad. De vill stänga gruvan, som de menar bara har haft negativ inverkan på deras närområde sedan den öppnade 2007. De är en del av en rörelse i hela Centralamerika där ilskan växter över storskaliga infrastrukturprojekt som inte involverar lokalbefolkningen.
#36/2018 Utrikes FN-rapport varnar för förgiftade jordar Den omfattande jordföroreningen är inte bara ett hot mot den globala miljön utan innebär också ett hot mot tillgången till mat och mot människors hälsa. Det slår FN:s jordbruksorgan, FAO, fast i en ny rapport.
#36/2018 Intervjun ”Allt utgick från mitt piano” Det har gått 14 år sedan Nina Kinert debuterade med hyllade Heartbreaktown – ett album fullt av hjärta, smärta och olycklig kärlek. Då jämfördes hon med artister som Anna Ternheim och José Gonzales. Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna och i dag fredag kommer hennes sjätte album Romantic. Arbetaren har pratat romantik, nostalgi och andlighet med henne.