#56/2018 Utrikes Rohingyakrisen kvar – trots internationellt stöd Bangladesh har fått mycket stöd från omvärlden sedan landet tog emot över 700 000 rohingyer som tvingats på flykt undan våldet i Myanmar. Men trots detta har flyktingkrisen ännu inte fått någon lösning. Mohammad Zamir, expert på internationella relationer, menar att omvärlden måste utöva hårdare påtryckningar mot Myanmars regering.
#56/2018 Utrikes ”Passivitet banade väg för rohingyafolkmordet” Det internationella samfundets passivitet efter att rohingyer attackerats i delstaten Rakhine i Myanmar 2016 banade väg för det folkmord som sedan följde. Det är slutsatsen i en ny rapport från människorättsorganisationen Fortify Rights.
#56/2018 Inrikes Kommuner i Dalarna toppar i nazistnärvaro Flera kommuner i Dalarna utmärker sig för sin starka nazistiska närvaro under den gångna tioårsperioden. Det visar en sammanställning som Expo och Segerstedtinstitutet gjort. I topp ligger NMR-fästet Ludvika.
#56/2018 Inrikes AD säger ja till skogsbiologens bisyssla Arbetsdomstolen ger skogsbiologen Sebastian Kirppu grönt ljus att fortsätta inventera skyddsvärd skog på sin fritid. Han är anställd av Länsstyrelsen i Dalarnas län och arbetar som Naturumsvärd i Fulufjällets nationalpark.
#56/2018 Inrikes Risk för allvarliga vårdskador vid driftstopp 5 000 patienter riskerade att drabbas av allvarliga vårdskador när telefonväxeln vid vårdföretaget PR Vård i Stockholm låg nere. Minst tre patienter i behov av att träffa en sjuksköterska fick i stället föras till sjukhus med ambulans.
#56/2018 Ledare Emil Boss:Goda arbetsvillkor släcker bränder Vill vi undvika framtida brandkatastrofer måste vi värna brandmännens organisering. I lågornas sken har det visat sig att en stor del av brändernas spridning hade kunnat förebyggas om SKL och politikerna hade lyssnat på deltidsbrandmännens fack. Ändå vill arbetsmarknadens parter dra in deras strejkrätt eftersom de står utanför LO.
#56/2018 Radar Först skuldsättning, sedan kris Eftersom den tillväxt vi ser i Sverige i dag till stor del drivs av stigande bostadspriser och växande utlåning riskerar vi att råka ut för en ny allvarlig ekonomisk kris – det var budskapet i en omdebatterad rapport från slutet av förra året. Men även en ekonomisk-historisk avhandling från samma år visar att finansiella kriser i Sverige alltid föregåtts av växande skuldsättning. För att undvika en ny kris kommer en ökad reglering av finansmarknaderna troligen inte att räcka, menar Per Björklund.
#56/2018 Kultur Nära tio miljoner till arbetslivsmuseer Nya utställningar, utbildningar och aktiviteter. Årets medel för kulturarvsarbete till landets många arbetslivsmuseer är nu fördelade av Riksantikvarieämbetet. 84 av arbetslivsmuseerna fick projektbidrag på totalt 9,75 miljoner kronor.
#56/2018 Kultur Danspestens politik på Norbergfestival [FESTIVAL] Norbergfestival 26-28 juli Norberg, Västmanland Årets konst- och performanceprogram, Choreomania, på Norbergfestivalen uppmärksammar 500-årsminnet av 1518 års ”danspest” i Strasbourg. I mitten av juli samlades då hundratals människor för en okontrollerad dans på stadens gator och torg. Medverkande konstnärer i Choreomania kommer bland annat närma sig frågan om vad för estetisk och politisk potential som […]
#56/2018 Kultur Urkult om nutida och historiska kvinnor [FESTIVAL] Urkult 2-4 augusti Näsåker I år fokuserar musikfestivalen Urkult på att synliggöra kvinnors berättelser och kvinnor i historien, på scen och i feministiska projekt. Urkult är musikfestivalen intill Ångermanälven och Nämforsens hällristningar, i det lilla samhället Näsåker i Västernorrland. Programmet håller sig med både nyskapande och traditionell folkmusik från hela världen, med stilar som reggae, […]