#6/2018 Utrikes ”Galet företag med oöverskådliga följder” Turkiet har inlett en offensiv mot den kurdiskkontrollerade Afrinregionen i Syrien – ett initiativ som storspelarna i Syrienkonflikten motsatt sig, officiellt. Men enligt Umut Özkırımlı, gästprofessor vid Lunds universitet, måste offensiven ha skett med Rysslands godkännande.
#6/2018 Utrikes Kris för flyktingorgan när USA drar in bidrag Internationella organisationer kritiserar USA:s beslut att dra in mer än hälften av det planerade amerikanska bidraget till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, som tillhandahåller undervisning, sjukvård, socialhjälp och livräddande nödhjälp till miljontals flyktingar. – För många palestinska flyktingar är UNRWA den sista livbojen, säger bland annat Belgiens vice premiärminister.
#6/2018 Utrikes FN:s ledare: ”I grunden går utvecklingen bakåt” FN-chefen António Guterres inledde sitt andra år med att säga att freden är avlägsen och att nya åtgärder krävs under 2018 för att få världen på rätt spår och kunna skapa en bättre framtid. Senare under året väntas en FN-överenskommelse om migration antas, en uppgörelse som USA hoppat av.
#6/2018 Inrikes Majoritet inom TCO: Nej till inskränkt strejkrätt Nu säger även en överväldigande majoritet av TCO-förbunden nej till en inskränkning av strejkrätten. Andelen motståndare bland tjänstemannafacken motsvarar siffrorna i Arbetarens kartläggning på arbetarsidan. 12 av 14 säger nej, men för Unionen är det tänkbart att begränsa rätten för facken att ta till stridsåtgärder.
#6/2018 Inrikes En majoritet av SACO-facken säger också nej 20 av de 23 tjänstemannaförbunden inom SACO säger även de nu nej till en inskränkning av strejkrätten. Det innebär att en absolut majoritet inom alla de största fackliga centralorganisationerna är emot.
#6/2018 Inrikes LO: ”Får inte kränka organisationsfriheten” LO utesluter inte en förändrad konflikträtt. Men den fackliga centralorganisationen säger nej till till en lagändring som möjliggör avtalshopping och ”rubbar maktbalansen på arbetsmarknaden”. Vad döljer sig bakom den formuleringen? Arbetaren försöker få raka svar från LO:s avtalssekretare Torbjörn Johansson.
#6/2018 Inrikes Jägare tog stryptag på 17-årig djurrättsaktivist Två kvinnliga aktivister misshandlades av jägare i samband med en vargjakt i Västmanland under fredagen. I en video ses en maskerad jägare ta stryptag på en 17-årig aktivist. Men jägarna hävdar att händelsen föregicks av våld från aktivisterna.
#6/2018 Reportage Människor och maskiner I slutet av 1800-talet började Höganäsbolaget bygga upp en egen mekanisk verkstad för att trygga tillgången på hantverkare som kunde serva företagets maskiner. I år fyller Höganäs Verkstad 125 år. Karl-Erik Hoberg och Ingvar Olsson har varit på företaget i flera decennier och sett arbetet förändras – på gott och på ont.
#6/2018 Intervjun ”Med makten följer ansvar” Hon visste redan som barn att det var läkare hon skulle bli. Men det var först på utbildningens gynekologikurs som hon förstod att hon ville arbeta specifikt med kvinnors reproduktiva hälsa och rättigheter. Sedan dess har hon ideellt dragit igång en klinik för papperslösa kvinnor och ansvarar i dag för Sveriges enda mottagning för kvinnor som utsatts för könsstympning. – Alla har en åsikt om kvinnokroppen. Den är en slagfält för politik och religion, säger Bita Eshraghi, som tilldelas Ottarpriset 2018 och därmed blir den första pristagare som Arbetaren utser till Elise Ottesen-Jensens minne.
#6/2018 Signerat Cecilia Irefalk:Det starka könet Elise Ottesen-Jensens förståelse för kvinnors utsatthet var djup. Feminist kallade hon sig redan på 1920-talet och hon var tidigt ute med att påvisa hur klassklyftor hänger samman med kvinnoförtryck. Som verksamhetsansvarig på Sveriges enda mottagning för könsstympade kvinnor utför Bita Eshraghi dagligen ett pionjärarbete helt i Ottars anda, både praktiskt på kliniken och som överförare av oumbärlig kunskap som räddar liv. I morgon, torsdag, mottar hon det nyinstiftade Ottarpriset av Arbetarens redaktion.