#60/2018 Inrikes Ensamkommande sittstrejkar för amnesti Unga ensamkommande flyktingar sittstrejkar igen i Stockholm. De kräver amnesti för barn och unga som varit i Sverige längre än ett år. Fatemeh Khavari från Ung i Sverige kallar turerna kring asylprocesserna och den nya gymnasielagen för ”byråkratisk tortyr”.
#60/2018 Följetong Sommarföljetongen: Snart är det 1968 – Del 15 29 Hon var mitt inne i en dröm där hon klättrade uppför en hal klippvägg och ständigt halkade ner två steg för varje steg hon tog uppåt. Under brusade havet. I drömmen var hon finklädd i lackskor med spetsiga klackar, precis som på födelsedagsmiddagen igår. – För helvete, du måste vakna. Klockan är tolv. Vi […]
#60/2018 Inrikes ”Det är ett misslyckande för samhället” Dödskjutningen av den unga mannen med downs syndrom är ett misslyckande, inte bara för polisen utan för hela samhället. Det anser Civil Rights Defenders och kräver ändring i polisens arbetsmetoder och utbildning. Organisationen får medhåll av både facket och före detta polisutbildare.
#60/2018 Intervjun ”Institutionssamhället var verkligen brutalt” Margareta Persson, veteran inom funktionshindersrörelsen, har i en ny bok dokumenterat de historiska villkoren för personer med funktionsnedsättning i Sverige. Arbetaren mötte henne för ett samtal om demokrati, osynliggörande och glömska.
#60/2018 Ledare Toivo Jokkala:”Våldsbejakande extremism” blir en fars Om man söker på ”våldsbejakande extremism” på Internet möts man av många infosidor från offentliga organ, alla med samma kategorier: högerextremism, vänsterextremism, islamism. Det leder till den absurda situationen att nazister, som står bakom en lång rad mord de senaste 25 åren, ställs sida vid sida med vänstergrupper som i 95 procent av fallen aldrig begått ett våldsdåd.
#60/2018 Utrikes Trafikprotester slås ner med våld i Bangladesh Studentaktionerna i Bangladesh har fått ett hårt bemötande av myndigheterna. Men trots försöken att begränsa sociala medier, och arrestering av kritiska journalister, har det som började som en reaktion mot påkörda ungdomar och dålig trafiksäkerhet utvecklats till mer omfattande protester.
#60/2018 Utrikes Fyra miljoner utan indiskt medborgarskap Efter förra veckans besked att flera miljoner människor med rötter i Bangladesh riskerar utvisning från Indien har protesterna varit stora. För att lugna reaktionerna har myndigheterna gått ut med att ingen ska utvisas omedelbart, och att registrets listor kan överklagas.
#60/2018 Inrikes Tidningsbud utsatta för hot och misshandel På kort tid har tre tidningsbud drabbats av hot, stöld och våld i sitt arbete. Det har skett på olika håll i landet. Facket säger att det kan vara en konsekvens av att mer folk är ute och rör sig på kvällar och nätter under sommaren.
#60/2018 Retro När arbetare svartlistades I början av 1900-talet sågs stridbara och fackligt organiserade arbetare som ett hot av många arbetsköpare. Det gällde inte minst syndikalistiskt anslutna anställda. Därför började arbetsköparorganisationer svartlista arbetare som sågs som en fara för sinnesfriden på företagen. Sådana arbetare ville man försäkra sig om att inte råka anställa i onödan. Här följer de första sidorna […]
#60/2018 Utrikes Våldsoffer får rätt till betald ledighet På Nya Zeeland får personer utsatta för våld i hemmet rätt till ledighet för att lämna sin partner och flytta ut. En ny lag ger rätt till tiodagars betald ledighet från jobbet, utan att uppvisa några juridiska dokument. Intention är att ge kvinnor och barn möjlighet att söka skydd från misshandel i hemmet.