#10/2019 Kultur Solidaritetskampanj för hamnstrejken En ny kampanj bland kulturarbetare vill få fler att läsa på om lagförslaget om inskränkt strejkrätt, och visa solidaritet med hamnarbetarnas strejk för ett jämnbördigt kollektivavtal. Arbetaren ställde tre frågor till Frida Klingberg som är en av initiativtagarna.
#10/2019 Inrikes Ludvikabor i protest mot NMR Motståndet mot Nordiska Motståndsrörelsens upprepade aktiviteter i Ludvika ökar. Ett tusental personer har hittills skrivit under en protestlista mot att återigen ge den militanta nazistsekten demonstrationstillstånd på första maj.
#10/2019 Reportage Fast i sexhandeln Varje år smugglas tusentals kvinnor från Nigeria till Italien som sexslavar, trots hårt bevakade EU-gränser. En av dem är Ivie Osagie, som lovades tillgång till vård och studiemöjligheter i Europa. Men väl framme i Italien var verkligheten en annan. "I stället skulle jag precis som alla andra tjejer ut på gatan och sälja min kropp för att betala tillbaka min skuld", säger hon.
#10/2019 Utrikes Protester i Caracas slås ned med våld Fler än 40 människor har dödats och dussintals skadats och omkring tusen personer har gripits i samband med den senaste tidens protester Venezuela. Demonstrationer har brutit ut i fattiga kvarter i Caracas och i andra städer.
#10/2019 Inrikes 24-åring dog vid borrarbete På lördagen avled den 24-åring som skadades allvarligt i samband med borrningsarbete i Gällivare i början av förra veckan. Han var den tioende att omkomma på arbetet i år. Januari 2019 är dödligast på årtionden.
#10/2019 Radar ”Vi måste arbeta underifrån” För 100 år sedan dog en revolution. I slutet av 1918 ledde resningar bland soldater och arbetare i Tyskland till ett massuppror som många radikala socialister och arbetarrörelsekämpar hoppades skulle omdana maktförhållandena i hela världen. Men den revolutionära elden stampades ut, och bland de som fick plikta med sitt liv fanns bland annat de kända socialisterna Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht. Arbetaren ser 100 år senare tillbaka på en revolution som många hoppades skulle påverka en hel värld – och som kanske gjorde det även i sitt misslyckande.
#10/2019 Radar ”All makt åt råden” Den revolutionära tyska resningen för 100 år sedan hade fler betydelsefulla aktörer än Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht – och dess stämma ljöd även med andra röster än deras. Gabriel Kuhn tar oss med på en exposé.
#10/2019 Utställning Banbrytande motståndskamp I slutet av 1960-talet upptäcktes den planerade vattenkraftsutbyggnaden av Alta- och Kautokeinoälvarna i Finnmark fylke i Norge. Det var konstnären och lokalpolitikern Trygve Lund Guttormsen som av en slump upptäckte planerna. Han mobiliserade genast ett motstånd som under större delen av 1970-talet engagerade tiotusentals aktivister från hela Norge och även Sverige. Aktionen blev en symbolfråga […]
#10/2019 Film Taxiresa genom skräck och komik Den internationellt prisade iranske filmaren Jafar Panahi fick 2010, efter år av bannlysningar av sitt arbete och andra trakasserier från iranska myndigheter, välja på utvisning eller yrkesförbud som filmare. Han valde det senare och har sedan dess samtidigt som han försörjer sig som taxichaufför, under radarn skapat filmer med titlar som This is not a […]
#10/2019 Kultur Att lära sig välja förtrycket Natalie Sundelin äger lilla scenen på Uppsala Stadsteater – gör den till riktigt stor. Som titelroll i Flickvännen jobbar hon stenhårt i över två timmar, i första akten i princip ensam. Hennes motspelare är för det mesta den enorma beiga soffan på den beiga heltäckningsmattan, och en yogamatta. [SCEN] Flickvännen Regi: Marianne Lindberg De Geer Efter […]