#13/2019 Kommentar Avtalsshopping, gula fack…och sedan? Regeringen föreslår inskränkningar av den fackliga konflikträtten redan i sommar. Juristen Rasmus Hästbacka lyfter tre möjliga scenarier på vad ett eventuellt strejkförbud skulle innebära. Lagförslaget angriper särskilt de fristående fackens stridsrätt, och frågan är vad som kommer hända med föreningsfriheten?
#13/2019 Inrikes Inskränkt strejkrätt redan i sommar Den föreslagna lagen om inskränkt strejkrätt skyndas nu på – regeringen vill att den ska börja gälla redan i sommar. Detta trots att en tung remissinstans som Arbetsdomstolen menar att lagförslaget måste ändras då en konsekvens kan bli att politiska strejker förbjuds.
#13/2019 Inrikes Ordningsvakter utreds för flera fall av våld De ordningsvakter som i slutet av januari brutalt brottade ner en höggravid kvinna i Stockholms tunnelbana utreds även för en annan misstänkt misshandel. I en tidigare opublicerad video syns hur vakterna tar stryptag på en kvinna och slår mot hennes huvud med batong.
#13/2019 Inrikes Chefens löfte inte nog för plats i LAS-listan Arbetsdomstolen gav APM Terminals rätt. Chefens löfte var inte nog. Enligt Hamnarbetarförbundet som stämt arbetsköparen innebär domen orimliga krav på anställdas ansvar att utreda företagets egna beslutsstrukturer.
#13/2019 Inrikes Undersköterskor anmäler särbehandling Region Halland gav sjuksköterskor förkortad arbetstid för nattarbete och dubbelt tillägg för obekväm arbetstid, men de flesta undersköterskor blev utan. I samband med ett pågående fackligt bråk om villkoren anmäler 21 undersköterskor arbetsköparen för kränkande särbehandling.
#13/2019 Inrikes 4 av 10 kollar jobbmejlen på fritiden Fler än fyra av tio tjänstemän läser jobbmejl på fritiden. Anledningen är att ”skapa kontroll” över sin arbetssituation uppger de svarande i en undersökning från Unionen. Vanligast är det bland unga, och nu varnar facket för att den ökade flexibiliteten på arbetsmarknaden är ohållbar i längden.
#13/2019 Utställning En egen revolution 1800-talet var ett århundrade då konstnärskolonier och utvecklades. I bland annat Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Danmark hyrde konstnärer, författare och i viss mån musiker ateljéer och bostäder för att komma bort från storstadens normer och mörker. Utvecklingen av fotografiet och försäljning av färg på tub bidrog till friluftsmåleriets möjligheter. [UTSTÄLLNING] Grez-sur-Loing – Konst och relationer Prins […]
#13/2019 Inrikes Säkerhetsbrister vid hamnarbetares död Den 20-åriga hamnarbetare som dog på jobbet hade varken fått utbildning eller information om riskerna vid kollastning. Ytterligare tre anställda fick syrebrist, men undkom. Det visar Haverikommissionens rapport om dödsolyckan i Oxelösund förra våren.
#13/2019 Inrikes 70 000 arbetslösa kan ha förlorat ersättning Tiotusentals arbetsökande kan varje år felaktigt ha fått sina ersättningar strypta trots att de följt Arbetsförmedlingens anvisningar. Totalt kan myndigheten automatiskt ha fattat över 70 000 felaktiga beslut sedan 2015.
#13/2019 Utrikes Fortsatt våldsamt i Nigeria inför valet Mord, våld och anklagelser om korruption valfusk. Lördag den 16 februari går Nigeria med sina 187 miljoner invånare till val. Men ingen av de två huvudkandidaterna till presidentposten står för någon radikal förändring. Båda tillhör nämligen sedan länge den etablerade makteliten i landet, säger Henrik Angerbrandt från Nordiska Afrikainstitutet.