#27/2019 Inrikes Migrantarbetare i Skåne vann facklig seger Ett tjugotal migrantarbetare organiserade i Malmö LS av SAC Syndikalisterna slöt på torsdagen ett avtal med sin arbetsköpare om tryggare anställningar. Arbetarna jobbar inom den skånska grönsaksbranschen och har under flera månader förhandlat för bättre arbetsvillkor. "Förhoppningsvis är det här startskottet för en ny rörelse", säger Frederick Batzler, facklig samordnare på SAC Syndikalisterna.
#27/2019 Inrikes Byggnads Skåne säger nej till försämrad strejkrätt Byggnads Skåne säger nu nej till regeringens planer på att inskränka strejkrätten. I ett uttalande varnar man för riskerna med avtalsshopping och gula fackföreningar om lagen blir verklighet.
#27/2019 Signerat Anna Jörgensdotter:Det som krävs är organisering Ensam är inte stark. Ensam kan inspirera, men ensam blir också lättare utsatt för kaskader av hat, hot och dumhet. Det enda som hjälper mot alliansen klimathot och fascism är en envis nedmontering av kapitalismen – eftersom den är ett mordvapen. Nästa steg är att planera hur vi gör det.
#27/2019 Inrikes Region Stockholm utreder betongfirmas arbetsvillkor Arbetarna på 08 Betonghåltagning utförde hälsofarlig betongbilning på Region Stockholms projekt Nya S:t Eriks Ögonsjukhus. Nu säger regionstyrelsens ordförande Irene Svenonius att hon tar “uppgifterna på största allvar” och lovar utreda händelsen.
#27/2019 Inrikes 1 500 SAS-piloter varslar om strejk I slutet av april väntas 1 500 piloter inom SAS gå ut i strejk. Detta efter att förhandlingarna mellan fack och arbetsköpare brutit samman. Arbetstider, schemaläggning och löner har varit under förhandling.
#27/2019 Utrikes Krisberedskapen ifrågasätts efter Idai Cyklonen Idai är en av de värsta som drabbat södra Afrika i modern tid. Fler än 750 människor beräknas ha dödats i katastrofen som slog mycket hårt mot delar av Moçambique, Zimbabwe och Malawi. Medan hjälparbetet fortfarande pågår har många börjat ifrågasätta krisberedskapen i de drabbade länderna.
#27/2019 Utrikes Ursprungsbefolkning marscherar i Bolivia Företrädare för en av Bolivias ursprungsbefolkningar avslutade nyligen en lång marsch till La Paz där de krävde att regeringen inför en ny lag som stärker deras rättigheter. Kraven till regeringen gäller urfolkens territorier, rättssystem och autonomi.
#27/2019 Utrikes Kamp mot korruption i fokus för Sierra Leone I dagarna har det gått precis ett år sedan Julius Maada Bio tillträdde som Sierra Leones nya president. Bedömare menar att starten för den tidigare militären har varit lovande – men att mycket arbete återstår. Presidenten har bland annat tillsatt en utredning av korruption och maktmissbruk under hans företrädares tid vid makten.
#27/2019 Kulturkrönika Angela Davis blir hedersdoktor i Uruguay Den amerikanska aktivisten Angela Davis har utsetts till hedersdoktor vid ett universitet i Uruguay. I samband med utmärkelsen stannade hon fem dagar i Montevideo och hann med flera föreläsningar och möten med arbetare, studenter och politiker. Innan Angela Davis kom hade hon enbart en intellektuell relation till Uruguay, nu åker hon härifrån och lämnar vänner, skriver Ana Valdés.
#27/2019 Scen Hypnotiserande om fängslad energi Victoria Benedictssonfestivalen går in på sin sluthelg i Strindbergs Intima teater på Norra Bantorget i Stockholm. [SCEN] Isjungfrun Av Cecilia Sidenbladh Regi: Lena Söderblom Strindbergs Intima teater i Stockholm Sista föreställningen söndag den 7 april Teaterlokalen öppnades av August Strindberg 1907 och stängdes tre år senare efter 1100 föreställningar av 24 Strindbergspjäser. Efter att ha […]