#49/2019 Inrikes ”Bara” 18 år kvar till jämställda löner Om 18 år kan kvinnor få samma lön för samma arbete som sina manliga arbetskamrater – det vill säga om utvecklingen fortsätter i samma takt som nu. Medlingsinstitutets aktuella siffror visar att även om skillnader i yrkesval och arbetstid räknas bort återstår en oförklarad löneskillnad mellan könen på fyra och en halv procent.
#49/2019 Inrikes Upprorströjor tillåts efter JO:s kritik Göteborgs stad och Härryda kommun backar och tillåter förskolepersonalen att bära de brandgula tröjorna från Förskoleupproret. På tisdagen slog Justitieombudsmannen fast att Göteborgs stad kränkt personalens yttrandefrihet med sitt förbud. En seger för yttrandefriheten, säger en av Förskoleupprorets talespersoner.
#49/2019 Inrikes Svenskt Näringsliv: ”Löneökningstakten måste ned” Lägre löneökningar, större löneskillnader, mer övertid och slopade garantier i sifferlösa avtal. Det är vad arbetsköparna vill uppnå i nästa års avtalsrörelse. Och att något annat än att industriavtalet ska styra lönerna är otänkbart, enligt vd:n.
#49/2019 Inrikes Allt sämre arbetsmiljö inom hemtjänsten oroar Tunga lyft, stress och allt mer minutstyrt. Arbetsvillkoren för hemtjänstpersonal har blivit sämre de senaste åren. Det visar en kommande studie från Stockholms universitet.
#49/2019 Ledare Emil Boss:Hemtjänsthaveriet Vid sidan om till exempel krogbranschen och rivningsbranschen sällar sig nu hemtjänsten till de verksamheter som bygger på brott mot lagar och regler. För personalens skull, men också för vår egen, måste hemtjänsten förändras i grunden.
#49/2019 Utrikes Fackligt uppdrag i Colombia – en livsfara Miguel Morantes blev nästan mördad. Nu är tre livvakter en del av hans vardag i ett av världens farligaste länder för fackligt aktiva. Vi har besökt Bogotá, huvudstad i Colombia.
#49/2019 Utrikes Buske hotar djurliv i nationalparker Med stigande temperaturer kopplade till klimatförändringarna har en snabbväxande buske blivit ett hot mot ett av Ugandas mest besökta djur- och naturområden. En rapport som nyligen presenterades av FN-organet IPBES visar att arter utrotas i en högre takt än någonsin i mänsklighetens historia.
#49/2019 Utrikes Tre fjärdedelar av landytan förändrad Varje år går enorma områden av jordbruksmark förlorade på grund av bland annat torka och ökenspridning, enligt FN. Utvecklingen innebär ett hot mot matförsörjningen i många länder.
#49/2019 Reportage Hålen i jorden Flera gigantiska slukhål har uppstått på Irans landsbygd. Efter många år av torka och en ständig överanvändning av grundvattnet har marken börjat rasa in – något som hotar både de boendes liv och deras möjlighet att försörja sig.
#49/2019 Reportage Nymans, Slotts och Gahns – industristaden Uppsala Uppsala är mer än en akademikerstad – en gång i tiden var det rentav en betydande industriort. På Salagatan i Uppsala, bakom en av många dörrar på plan tre i en lång intetsägande korridor, finns en guldgruva för den som vill veta mer om industriepoken i Uppsala 1860–1970. Anna Morin fortsätter sin exposé över arbetslivsmuseerna i Sommarsverige i serien Arbetaren på museum.