#57/2019 Inrikes Blockad mot bygge på Rosenbad Ett företag som utnyttjat migrantarbetare har anlitats för rivningsarbete på Rosenbad i Stockholm. Under onsdagen blockerade SAC Syndikalisterna bygget och kräver rättvisa arbetsvillkor.
#57/2019 Inrikes ”Jag vill kunna älska vem jag vill” Högerradikala attacker och hot mot hbtq-personer i Ukraina sker utan att polis ingriper. Enligt Amnesty International i Ukraina har endast två fall av tusentals gått till domstol. Också RFSL riktar kritik mot Migrationsverkets trovärdighetsbedömningar och anser att den svenska asylprocessen för hbtq-personer är problematisk och rättsosäker. Arbetaren har träffat Anna och Marharyta som söker skydd i Sverige, men inte får stanna.
#57/2019 Signerat Isak Gerson:Kapitalismen behöver ett folk som lyder Vad som hände när hamnarbetarna vägrade lasta vapen till Jemen var att de valde agerandet istället för lydnaden. De visste att deras överordnade gjorde något mycket fel och de visste att de, likt arbetare oftast har, hade makten att avbryta vad de överordnade försökte göra, om än under ett reellt hot om bestraffning. Det är värt att påpeka vikten av vad hamnarbetarna visade: en tillräcklig mängd arbetare kan alltid stoppa ett beslut fattat av överordnade.
#57/2019 Reportage Ny arbetarrörelse på frammarsch i Georgien I Georgien sliter människor under tuffa arbetsvillkor. Lönerna är låga, arbetslösheten hög i landet, och arbetsköparna bryr sig sällan om de anställdas rättigheter. Samtidigt har flera strejker genomförts i landet de senaste åren, organiserade av nybildade fackförbund som söker sig bortom traditionella strukturer. Arbetaren rapporterar från Georgien där en ny arbetarrörelse är på frammarsch.
#57/2019 Inrikes Brister i arbete mot trakasserier Arbetsgivare brister i arbete mot att förhindra olika former av trakasserier på arbetsplatsen. Det visar en ny granskning från Diskrimineringsombudsmannen.
#57/2019 Reportage Korta kontrakt och frusna tapeter i statarlängan På Statarmuseet i Torup skildras statarnas liv i autentisk miljö. Statarsystemet tog sin form i mitten av 1700-talet och avskaffades först 1945. Statarlängan med bostäder i Torup har många namn: Långa huset, Långan, Sexfamiljshuset och Kärringaträtan. I ersättning för långa arbetsdagar kunde en dräng få mat och ett hem till sin familj på ettårskontrakt. Arbetarens Anna Morin besökte Torup för att ta del av en viktig, och fortfarande aktuell, del av Sveriges historia.
#57/2019 Film Laddade dokumentärer För den som inte steker sig i den pågående värmeböljan över Sverige och rentav kanske arbetar under sommaren visar SVT Play några av de intressantaste dokumentärfilmerna från vårens biopremiärer. Marcus Lindeen har samlat några av deltagarna på seglingsexperimentet över Atlanten 1973 i sin dokumentär Flotten. Sex kvinnor och fem män tillbringade tre ganska livsfarliga månader […]
#57/2019 Film Europeisk psykedelika med hjärta [FILM] Diamantino Manus och regi: Gabriel Abrates och Daniel Schmidt Skådespelaren Carloto Cotta hade nog roligt när han slipade fram den korkade titelrollen i Gabriel Abrantes och Daniel Schmits film Diamantino. När man surfar runt lite på Cottas tidigare filmer, många uppmärksammade och prisade, ser man att han intresserat sig för spännande och mångbottnade figurer och […]
#57/2019 Utrikes Röda Korset varnar för värmeböljor Internationella rödakorsfederationen varnar för att kraftiga värmeböljor blivit allt vanligare och att mer därför måste göras för att bemöta dess livshotande konsekvenser.
#57/2019 Utrikes Hbtq-aktivist mördad i Sankt Petersburg I måndags hittades den ryska hbtq-aktivisten Yelena Grigorieva mördad utanför sitt hem i centrala S:t Petersburg. Hon var en välkänd person i landet som drivit kampanjer för mänskliga rättigheter.