#66/2019 Inrikes Klimataktivister blockerade Malmös gator Under lördagen samlade det internationella aktionsnätverket Extinction Rebellion cirka 600 deltagare under parollen ”Malmö uprising - Flood the Streets!” i ett soligt och 30 grader varmt Malmö. Tillsammans genomförde aktivisterna ett antal kortare blockader och aktioner runt om i staden.
#66/2019 Utrikes Kenyansk hbtq-aktivist riskerar utvisning För tre år sedan år ställde han sig på scen och berättade att han var gay i ett land där homosexualitet fortfarande är förbjudet. Nu hotas den kenyanska musikern och hbtq-aktivisten George Barasa att utvisas från Sydafrika där han har levt gömd sedan 2017. – I Kenya riskerar mellan sju och 14 års fängelse. Bara att gå på gatan i Kenya, hand i hand, är som att säga till folk ”Döda mig”, säger den 28-åriga artisten.
#66/2019 Inrikes Lärare sjukskriver sig efter semestern Sjukskrivningarna på arbetsplatser runt om i landet ökar efter semestern. En ny sammanställning som gjorts av AFA Försäkring visar att de ökar allra mest för lärare och skolledare. Ökad arbetsbelastning och stress gör att många lärare inte klarar av att återvända till arbetet.
#66/2019 Signerat Emil Boss:Förbud mot uppsägningar Ett förbud mot uppsägningar vore absurt, otänkbart. Ändå är det en proportionerlig motsats till Svenskt Näringslivs nya krav om ”fri uppsägningsrätt”. Några krav på förbud mot uppsägningar hörs inte från LO:s toppskikt. Istället anar vi ännu en stor facklig reträtt.
#66/2019 Retro Hans Alfredson som Arbetarenkrönikör Tidningen Arbetaren har en 97-årig historia och ett rikt materialarkiv. Dagens publicering ur arkivet är ett en krönika av den folkkäre författaren och humoristen Hans Alfredson ur nummer 1 av tidningen 1981.
#66/2019 Film Revolution under galgen [FILM] De osynliga Regi: Louis-Julien Petit I Jeaanne Herrys bioaktuella I trygga händer är en röd tråd hur socialarbetarnas slaviska följande av myndigheternas regelverk utgör en försäkring i att samhällets allra minsta får den bästa hjälpen. Louis-Julien Petits De osynliga har en annan linje: här är det upproriska socialarbetare som genom att gå långt bortom […]
#66/2019 Litteratur Regisserad verklighet [BOK] Mitt hem är inte Copacabana Anna de Lima Fagerlind Natur och kultur Filmaren Arne Sucksdorff bidrog 1947 till att sätta Sverige på den internationella filmkartan genom Oscarstatyetten för sin impressionistiska Stockholmsskildring Människor i stad. Den är verkligen en svartvit skönhet som arbetar med ansikten och vatten, rytm och skuggor. Stilen låg i tiden och […]
#66/2019 Kultur Upplysande om Kropotkin och våldet Pjotr Kropotkins självbiografiska En anarkists minnen kom förra året ut i nyöversättning. Bland innehållet finns delar som inte getts ut på svenska förut. I början av september hålls föredraget ”Kropotkin och våldet. Om de olika versionerna av En anarkists minnen”. Berättar gör slavisten Karin Grelz, som översatt biografin. Temat för kvällen är skillnaderna mellan de tidigare […]
#66/2019 Utrikes Rekordmånga bränder i Amazonas Ett stort antal bränder har drabbat Amazonas i år. Forskare uppger att bränder har anlagts för att kunna bereda jordbruksmark. Naturvårdare hävdar att president Jair Bolsonaro uppmuntrat skogsarbetare och jordbrukare att avverka skog.
#66/2019 Scen Med glädjen som fäste och mening [SCEN] Spelman på taket Kulturhuset Stadsteatern på Dansens hus i Stockholm Regi: Ronny Danielsson Manus: Joseph Stein Musik: Jerry Bock Koreograf: Roger Lybeck När filmen Spelman på taket, för sin tid enormt kostsamma och sedan lika prisad och inkomstbringande film, skulle spelas in 1971 gick det inte att göra det i Ukraina där det lilla […]