#69/2019 Inrikes Anmälningar om dålig arbetsmiljö ökar Enligt en ny undersökning gjord av tidningen Dagens Medicin har antalet anmälningar om dålig arbetsmiljö i sjukvården nästan fördubblats första halvåret i år, i jämförelse med samma period förra året.
#69/2019 Inrikes Tornväktarna blåser fel för att få rätt Trots tre års anställning vägrar kommunen tillsvidareanställa en av de tre för Ystadborna ikoniska tornväktarna. För att få rätt blåser nu tornväktarna fel i den kopparlur som varje kväll signalerar ”allt lugnt.” Den ovanliga, men varslade, fackliga stridsåtgärden kan bli den första att prövas mot det nya strejkförbudet.
#69/2019 Inrikes Ytterligare fack utmanar ”märket” Pappers besked om löneökningsanspråk på 4 procent är en direkt utmaning av parterna inom industrins roll som lönesättare. Och tilltaget tas inte väl emot av IF metall. Genom tilltaget ställer sig nu officiellt även Pappers i ledet av LO-förbund som är kritiska till det så kallade ”märket”.
#69/2019 Reportage Eftermälet: Ett sargat Zimbabwe Robert Mugabe, Zimbabwes president fram till november 2017, är död. Hans eftermäle kommer inte att bli det en före detta befrielsehjälte hade kunnat få. För drygt två decennier sedan drev han landet in i svårt ekonomiskt vanstyre och humanitär kris. Här återpublicerar vi Arbetarens belysande reportage från Zimbabwe från januari 2015.
#69/2019 Utrikes Filippinerna: Kvinnor i fronten för att rädda torvmarker Eluminada Roca har levt hela sitt liv i närheten av torvmarker på den filippinska ön Leyte. Med tiden har dock de viktiga ekosystemen utsatts för kraftig negativ påverkan. Nu ingår hon i en kvinnogrupp som ska försöka vända utvecklingen.
#69/2019 Utrikes FN uppmanas stoppa samevenemang med saudisk kronprins Påtryckningarna ökar nu mot FN att stoppa ett forum som planeras i samarbete med en stiftelse som leds av Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman. Kritiker menar att evenemanget ger kronprinsen en arena för att rentvå sitt rykte.
#69/2019 Utrikes Skydd av de öppna haven fortsätter dröja Halva jordens yta utgörs av öppna havsområden på internationella vatten. Inom FN pågår sedan en tid förhandlingar för att skapa ett rättsligt skydd för dessa enorma områden – men kritiker menar att processen hittills går för långsamt.
#69/2019 Reportage När Bulgariens vårdarbetare fick nog I Bulgarien är vårdsektorn i permanent krisläge – det saknas resurser, sannolikheten att överleva en stroke är lägst i hela EU och vårdpersonalen drivs att arbeta hårt och länge för liten ersättning. En sjuksköterska har i genomsnitt en månadslön på mindre än 2 800 svenska kronor efter skatt. Men nu har det börjat röra sig i de bulgariska vårdarbetarleden.
#69/2019 Kultur Graffiti bannlyst under gatukonstfestival Fredlig och mjuk i stället för ”rebellisk” och ”aggressiv”. När Nacka kommun i dagarna anordnar en gatukonstfestival är graffiti bannlyst. I stället vill kommunen öka attraktionen för företagare och andra investerare – något som fått hård kritik från stora delar av konstvärlden.
#69/2019 Utställning Formstarkt år på Nationalmuseum [UTSTÄLLNING] 1989 – kultur och politik Nationalmuseum i Stockholm Till den 12 januari 2020 Pressvisningen börjar med ett försvar – ska inte Sveriges nationalmuseum ägna sig åt ”gammal” konst? Svaret blir att man även visar till exempel design från modern tid. Ja, det första intrycket i utställningens stora entrésal är sannerligen att Nationalmuseum i sin […]