#97/2019 Radar Litteraturen gav gruvarbetarna råg i ryggen Gruvarbetarnas hårda arbete under jord och kamp för värdiga villkor och en lön att leva på fick tidigt plats i litteraturen. Redan 1885 utkom Émile Zolas roman Den stora gruvstrejken. Kurt Salomonson skrev reportageboken Sista skiften 1967, och fotoskildringen Gruva av Odd Uhrbom, med Sara Lidmans texter, utgavs 1968. Året därpå inleddes gruvstrejken i Malmfälten som skulle ge gruvarbetarna stöd i hela Sverige – inte minst hos författarna. Anneli Jordahl skriver om gruvarbetet och litteraturen.
#97/2019 Inrikes LO-ledningen anklagas för att sälja ut LAS Kommunaltoppen anklagar LO-ledningen för att vara beredda att sälja ut anställningsskyddet bakom ryggen på förbunden. Fem förbund, som representerar drygt hälften av LO:s medlemmar, hoppar av LAS-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. Men IF Metall anser att förhandlingarna ska fortsätta ändå och LO vill inte svara på om de är beredda att slopa "saklig grund" vid uppsägning.
#97/2019 Analys Sprickan i LO vidgas av massavhopp från LAS-förhandlingar Den spricka som blottats i LO tycks vidgas när nu fem förbund, drygt hälften av LO:s medlemmar, hoppar av LAS-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. I bakgrunden skymtar missnöjet inom LO kring den interna maktstrukturen.
#97/2019 Reportage Arbetarkamp på liv och död i Georgiens gröna berg I Georgiens gruvstäder har det på senare år blossat upp strejker, protester och arbetaruppror. Framför allt två gruvsamhällen, Tjiatura och Tqibuli, har stått i centrum för konflikten mellan gruvarbetare och arbetsköpare. I en rapport som Human Rights Watch publicerade i höstas identifieras avregleringen i landet som en av de främsta riskfaktorerna för gruvarbetarnas liv och säkerhet.
#97/2019 Utrikes Ny lag diskriminerar Indiens muslimer En ny lag gör det möjligt för fler migranter att bli indiska medborgare. Så länge de inte är muslimer. Det kontroversiella och hårt kritiserade beslutet fattades av den hindunationalistiska regeringen i veckan.
#97/2019 Utrikes Framgångsrik kamp mot lepra hotas av bakslag i Bangladesh Sedan Bangladesh 2016 antog en ny nationell strategi för att bekämpa infektionssjukdomen lepra har stora framsteg gjorts. Men nu hotas slutförandet av programmet av minskade bidrag och minskat intresse för infektionssjukdomen.
#97/2019 Inrikes Hot och våld stort problem för tågvärdar Hot, våld och sexuella trakasserier är vardagsmat för många tågvärdar runt om i landet. Det visar en ny medlemsundersökning från fackförbundet Seko.
#97/2019 Inrikes Arbetsmiljöbrister på nästan alla industriföretag Så mycket som 90 procent av de tunga industriföretagen har brister i arbetsmiljön. Det vanligaste är att riskbedömningarna brister, konstaterar Arbetsmiljöverket som genomfört en omfattande fyraårig inspektionsinsats.
#97/2019 Inrikes Man avled efter kranolycka En man i 30-årsåldern omkom i onsdags sedan han fått en kran över sig i samband med att han skulle lasta en byggnadsställning i Linköping. Hittills i år har minst 43 personer omkommit i arbetsplatsolyckor runt om i Sverige.
#97/2019 Utrikes Matkrisen i Zimbabwe akut enligt FN-expert Omvärlden måste agera för att få ett slut på krisen i Zimbabwe. Det säger Hilal Elver, FN:s särskilda rapportör om rätten till mat, som precis har återkommit från ett besök i landet.