#28/2020 Arbetaren Radio Poddspecial: Amazon: motstånd i pandemins tid E-handelsjätten Amazon ser möjligheter att växa massivt under coronakrisen. Men på vilkas bekostnad? I den här podden berättar arbetare från en mängd länder om protesterna och strejkerna på Amazons lager runt om i världen i spåren av coronakrisen. En podd av Arbetarens Julia Lindblom. The e-commerce giant Amazon sees opportunities to grow massively during the corona crisis. But at whose expense? In this podcast, Amazon workers from a variety of countries tell about the strikes and protests at Amazon's warehouses around the world in the wake of the coronacrisis. A podcast by Julia Lindblom for the Swedish newspaper Arbetaren.
#28/2020 Inrikes Vårdpersonalen larmar: ”vi saknar skyddsutrustning” Sänkta hygienkrav, akut brist på sjukvårdsutrustning och ett allt mer pressat läge har fått många inom vården att reagera med både oro och ilska. På bara någon vecka har facebookuppropet Vägra sänkta hygienkraven vuxit till över 60 000 medlemmar och rapporterna om missförhållanden på landets sjukhus och äldreboenden fortsätter att strömma in. – Situationen är fruktansvärd, säger Sofia Karin som just nu arbetar inom Stockholms äldreomsorg.
#28/2020 Reportage ”Vi måste stänga dessa getton en gång för alla” Europas produktion av frukt och grönsaker vilar i stor utsträckning på säsongsarbetande migranter – ofta med såväl dåliga arbetsvillkor som bristfälliga bostäder. I Rosarno står många hotell tomma, vilket kan utgöra en öppning för att komma framåt i bostadskampen. Arbetaren möter samhällsviktiga livsmedelsarbetare som bor i ohygieniska tältstäder och organisationer som kämpar för värdiga bostäder.
#28/2020 Inrikes Tågföretag vägrar förlänga avtal trots Coronakris De flesta fack och arbetsköpare har kommit överens om att pausa avtalsförhandlingarna och förlänga rådande avtal. Men flera lokala tågoperatörer vägrar. Nu anklagar Seko företagen för att använda coronakrisen för att spara pengar och komma ur lokala avtal.
#28/2020 Inrikes ”Anställda ska skyddas ‘med marginal’ från smitta” Arbetsköpare kan komma att ställas inför rätta om personal som smittats inte fått korrekt skyddsutrustning. Det säger arbetsrättsexperten Tommy Iseskog. Diskussionen och oron sprider sig kring vårdpersonalens skyddsutrustning och nu sänks kraven. Arbetaren har ringt upp experten Tommy Iseskog som själv oroas över läget.
#28/2020 Signerat Josephine Askegård:De som tar mest stryk Den sjuka bemanningsanställda som skulle ha levererat mat till en som kan jobba hemma får fortfarande ingen sjukersättning. Hemtjänstpersonalen smittar de gamla och varandra eftersom visst ingen tänkte på att de också skulle behöva skyddskläder, eller ha extra tid för att sjunga Blinka lilla stjärna medan de tvålar in händerna mellan ”kunderna”.
#28/2020 Inrikes Byggföretag döms för svår elolycka men överklagar 19-åriga byggnadsarbetaren fick skador för livet och ”brann inifrån” när elen gick igenom kroppen. Arbetsplatschefen sade att det var ofarligt att jobba med påkopplad högspänning, tvärtemot arbetsmiljöplanen. Företaget döms nu till 400 000 kronor i företagsbot, men överklagar.
#28/2020 Litteratur En personlig och politisk memoar Ordet klassresa ligger lätt på tungan och känns lätt att tolka. Men efter att ha läst Pia Karlssons självbiografiska Anna-Pia Ronny och GW – En klassbok är begreppet inte så självklart längre. Författaren har med Ronny Ambjörnssons självbiografiska bok Mitt förnamn är Ronny (1996) och Leif GW Perssons memoarer Gustavs grabb (2011) som följeslagare skrivit […]
#28/2020 Utrikes Fotospecial: Tystnaden i Dhaka Liksom i många andra länder har samhället stängts ner i Bangladesh, för att hindra spridningen av covid-19. De som drabbas hårdast är alla de textilarbetare och andra timanställda som nu står utan inkomst. Och de hemlösa har inga hem att ta skydd i. Den prisbelönta bangladeshiska fotografen Mohammad Rakibul Hasan har dokumenterat hur tystnaden plötsligt lagt sig i ett av världens mest tätbefolkade länder.
#28/2020 Debatt ”Sänk kraven på skolan under Coronasmittan” "Samma krav som i ett normalläge ställs på undervisningen kan därför inte ställas nu. När så pass många elever och lärare är frånvarande blir det omöjligt att ge alla elever det stöd och de anpassningar som de enligt skollagen ska ha rätt till." Det skriver Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet i en debattartikel i Arbetaren.