#48/2020 Inrikes Man omkom efter arbetsplatsolyckan i Lund En man skadades allvarligt i en arbetsplatsolycka i Lund tidigt på onsdagsmorgonen. Senare omkom han av sina skador. Polisen har påbörjat en utredning av händelsen.
#48/2020 Inrikes Timanställdas villkor uppmärksammas i kampanj För många som arbetar på timme innebär det att konstant vara tillgänglig om telefonen skulle ringa och att man inte vågar säga emot arbetsgivaren i rädsla att förlora jobbet. Nu har kampanjen #allatimmisar dragits igång för att uppmärksamma timanställdas situation.
#48/2020 Utrikes Ny fattigdom hotar i medelinkomstländer Fattigdomen riskerar att öka dramatiskt i Asiens medelinkomstländer i spåren av coronakrisen. Det visar en ny studie.
#48/2020 Utrikes Latinamerika på väg mot ”hungerpandemi” Antalet konstaterade fall av covid-19 fortsätter att öka snabbt i Latinamerika och Karibien. Om inte snabba insatser sätts in kan regionen drabbas av en ”hungerpandemi” i spåren av krisen.
#48/2020 Utrikes Solenergi lösningen för många på Argentinas landsbygd Risodlaren Arturo Deymonnaz tillhör en växande skara på Argentinas landsbygd som fått sin verksamhet att blomstra med hjälp av solenergi.
#48/2020 Debatt ”Varför vänta? Verktyg finns sedan länge” "Israel planerar och förbereder annektering av stora delar av Västbanken, ett flagrant brott mot folkrätten. Från olika håll har det kommit varningar och uppmaningar för att planerna inte ska sättas i verket. Alla länder borde för länge sedan ha stoppat handel med de illegala bosättningarna på Västbanken", det skriver företrädare för Palestinagrupperna i en debattartikel i Arbetaren.
#48/2020 Opinion Johan Apel Röstlund:Sommaren hann knappt börja så blev det höst I ett enskilt rum på Sabbatsberg. Familjerådgivningen två stentrappor upp. Reglerna är enkla, förklarar Annica. Här råder sträng sekretess. Ångesten stannar mellan oss och de landstingsgrå väggarna. Och som ett oläsligt klotter på hennes bleka papper. En sanning som svider men som kanske går att tvätta bort. Med lite hjälp.
#48/2020 Kultur Att dö för en i-Phone Med hjälp av intervjuer med arbetare, wallraffande på kinesiska fabriker, studiebesök och noggrann forskning undersöker Jenny Chan, Mark Selden och Pun Ngai hur mycket blod som Foxconn och Apple har på sina händer. Frilansskribenten Johan Jacobsson Franzén läser en nyutkommen bok om arbetsvillkoren som ligger bakom din i-phone.
#48/2020 Följetong Sommarföljetongen, Sjukt, syster! – del 4 Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 4 i följetongen.
#48/2020 Litteratur Filmisk fantasi om queerig stjärna År 1925 reser den finlandssvenske filmregissören Mauritz Stiller med ångfartyget S/S Drottningholm till USA. Med på båten var hans upptäckt, inte ens tjugo år fyllda skådespelerskan Greta Garbo – tillsammans hade de skapat magi i Gösta Berglings saga och nu var de inbjudna av filmproducenten Louis B. Mayer som kände sig hotad av konkurrerande filmframgångar […]