#53/2020 Film Grekisk finanskris som rafflande rysare Eftersom detta grekiska drama skildrar en verklig politisk period för bara fem år sedan vet man kanske redan från början hur det ska sluta. Eller så ”vet” man, eftersom fransk-grekiske regissören Costa-Gavras i sin film Adults in the room har utnyttjat de klassiska markörerna som han behärskar till fullo. Den 87-årige regissören har erfarenhet och […]
#53/2020 Kultur Ett författarskap som lever vidare Maria Sandel var en pionjär. Som en av Sveriges första arbetarförfattare lyfte hon ämnen som tidigare ignorerats i skönlitteraturen. Hennes romaner, noveller och dikter är fulla av frispråkiga, radikala och rödglödgande tankar kring kvinnliga arbetares kamp, vikten av arbetarklassolidaritet och bildning, aborter, homosexualitet och ojämlikheten mellan könen. Ändå – eller kanske just på grund av detta? […]
#53/2020 Utrikes Hårda abortlagar fortsatt hot mot Sudans kvinnor I Sudan är abort bara tillåtet i samband med att en kvinnas liv är hotat, eller om hon utsatts för våldtäkt och är tidigt i sin graviditet. Och även i dessa fall måste aborten först godkännas av kvinnans man. De hårda lagarna gör att många kvinnor tvingas riskera sina liv i samband med illegala aborter.
#53/2020 Utrikes Indiska kvinnor satsar på plastfria bindor Jayashree Parwar har aldrig rest långt utanför sin hemby i den indiska delstaten Goa. Men de miljövänliga bindor hon tillverkar tillsammans med sina grannar har spridits till dussintals städer i landet.
#53/2020 Reportage Filippinerna: Lantarbetare hotas till livet En våg av mord på bönder och rättighetsaktivister har sköljt över Filippinerna sedan Rodrigo Duterte blev president 2016. Nu bemöter han corona-krisen med militaristiska åtgärder. Filippinska aktivister fruktar att ännu tuffare tider väntar.
#53/2020 Utrikes Öppning för samkönade partnerskap i Thailand Thailand kan bli det första landet i Sydostasien att legalisera samkönade partnerskap. Regeringen i landet har ställt sig bakom förslaget, som nu går till omröstning i parlamentet.
#53/2020 Utrikes Presidenten backar om utegångsförbud efter serbiska protester Den serbiska presidenten kommer inte återinföra utegångsförbud efter stora protester i Belgrad. Istället införs förbud mot folksamlingar större än tio personer. Våldsamma sammandrabbningar har skett under veckan i huvudstaden när kritik mot regeringen från alla håll sammanföll med nya långtgående coronaåtgärder.
#53/2020 Utrikes Strejk i hamnen i Neapel I torsdags gick ett trettiotal arbetare i containerhamnen i Neapel ut i en åtta timmar lång strejk och blockad. Stridsåtgärden genomfördes i protest mot att anställda avskedats på oklara grunder. Enligt facket för att de försökt förbättra arbetsvillkoren och säkerheten på sina arbetsplatser.
#53/2020 Opinion Isak Gerson:Den urlakade demokratin "Vi kan även med en rejäl nypa god tro i det amerikanska demokratiska systemet ändå ta Biden på orden - även om partiet till vänster vinner kommer inget att förändras av det. Jag hoppas att den rörelse som nu är ute på amerikanska gator kan hitta ett sätt att göra att saker faktiskt förändras." Det skriver Isak Gerson i Arbetaren.
#53/2020 Litteratur Folkhemmet som true crime-berättelse Peter Englunds bok Söndagsvägen, med sin undertitel Berättelsen om ett mord relaterar direkt till Maj Sjöwalls och Per Wahlöös banbrytande kriminalserie, Roman om ett brott. Den första av de tio kriminalromanerna utkom 1965, samma år som det som i pressen kallas Hökarängsmordet sker. På samma sätt som Sjöwall/Wahlöö dissekerar samhället under utveckling till ett modernt […]