#56/2020 Utrikes BLM-demonstranter ”kidnappas” i Portland I den amerikanska staden Portland har Black Life Matter-protesterna ägt rum i över 50 dagar. För två veckor satte president Trump in federala styrkor i staden, för att få ett slut på demonstrationerna. Styrkorna använder sig av tårgas och drar in demonstranter i bilar, utan synnerliga skäl. ”Kidnappning av demonstranter”, menar bland annat demokraternas Nancy Pelosi.
#56/2020 Inrikes Dyrt att ta sig till jobbet för många låginkomsttagare Många unga och lågavlönade upplever att de inte har råd att resa kollektivt till och från jobbet. Det visar en ny studie från Malmö universitet.
#56/2020 Utrikes Fler flickor tvingas till giftermål i pandemin Många fler flickor kommer att tvingas gifta sig redan som barn på grund av coronakrisen. Det uppger experter vid FN:s befolkningsfond, UNFPA.
#56/2020 Utrikes Sudans tidigare diktator riskerar dödsstraff I går började rättegången mot Sudans tidigare diktator Omar al-Bashir. Om han döms riskerar han dödsstraff för militärkuppen som tog honom till makten 1989.
#56/2020 Kultur 1848 – en revolutionär händelse i sin egen rätt 1848 är ett ikoniskt år i arbetarrörelsens historia. Inte bara publicerades Marx och Engels Kommunistiska manifest, under februari och mars svepte också en revolutionsvåg över Europa. I Sverige har händelsen länge betraktats som en ”förhistoria” till den moderna arbetarradikalismens födelse – men en ny avhandling ger nya perspektiv på marsoroligheterna.
#56/2020 Kulturtipset Nygammalt på Unga Klaras teaterwebb Unga Klara som är Sveriges nationella scen för barn och unga, visar gratis äldre föreställningar och fyller på då och då, på sin webbplats som är den scen man har tillgång till under pågående pandemi. I veckan släpps Erik Uddenbergs De jag egentligen är, från 2011, som beskrivs som en pjäs om identitet – handlingen […]
#56/2020 Opinion Yasmine Abdullahi:Linnés resa från Humlegården till Riddarfjärdens botten "Den nedtonade inställningen till Carl von Linnés mänskliga rasindelning är problematisk. Vi ska inte blunda för vad Linnés studier förorsakade." Det skriver Yasmine Abdullahi angående sommarens statydebatt.
#56/2020 Följetong Sommarföljetongen, Sjukt, syster! – del 12 Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 12 i följetongen.
#56/2020 Kultur Arbetarens sommarserie: Voijägarna – del 8 Få kan ha missat de elsparkcyklar som brer ut sig i stadsbilden, men någon gång tar batteriet slut och måste laddas upp. Men vilka gör det? Det är dem och deras vardag vi följer i sommar. Detta är åttonde delen av Arbetarens sommarserie ”Voi-jägarna” av Tommy Sundvall.
#56/2020 Utrikes Nya bakslag i kampen mot fattigdomen FN:s ambitiösa målsättning om att innan 2030 få bort hunger och extrem fattigdom i världen blir allt svårare att uppfylla. Antalet hungrande i världen har i stället fortsatt att öka, visar en ny FN-rapport. Samtidigt riskerar ytterligare många miljoner att falla ned i extrem fattigdom i spåren av coronakrisen.