#60/2020 Utrikes 75 år sedan bomberna över Hiroshima och Nagasaki För 75 år sedan släpptes bomberna över Hiroshima och Nagasaki. Resultatet blev hundratusentals döda, och än idag vårdas strålsjuka överlevare på sjukhus. De senaste åren har nedrustningsavtal brutits, och spänningen i världen ökat. ”Nio kärnvapenstater tillåts hålla hela världens befolkning i gisslan”, säger Josefin Lind, generalsekreterare på Läkare mot Kärnvapen.
#60/2020 Utrikes Hennes familj överlevde bomben Mitchie Takeuchis familj befann sig i Hiroshima dagen då bomben släpptes över staden. För Arbetaren berättar hon om tystnadskulturen bland de som överlevde, och om mötet som förändrade allt.
#60/2020 Utrikes Många döda efter massiv explosion i Beirut Dödssiffran stiger efter gårdagens explosion i Libanons huvudstad. Förödelsen är enorm. Hittills har hundra personer bekräftats döda och tusentals skadats.
#60/2020 Inrikes 5 000 varslas på Scania Lastbilstillverkaren Scania har gjort en storförlust under våren. Trots att produktionen ser ut att öka till hösten har företaget bekräftat det tidigare varslet om 5 000 tjänster globalt. Av dessa försvinner 1 000 tjänster i Sverige.
#60/2020 Kultur Arbetarens sommarserie: Voijägarna – del 12 Få kan ha missat de elsparkcyklar som brer ut sig i stadsbilden, men någon gång tar batteriet slut och måste laddas upp. Men vilka gör det? Det är dem och deras vardag vi följer i sommar. Detta är tolfte delen av Arbetarens sommarserie ”Voi-jägarna” av Tommy Sundvall.
#60/2020 Debatt Många ensamkommande flyktingar missgynnas av de svenska asylreglerna "För det första skulle jag vilja fråga Migrationsverket vad skillnaden är mellan oss som kom efter "24/11" och de som kom innan det!? Varför de får uppehållstillstånd genom gymnasiet men inte vi trots att vi har tagit studenten." Reza Asad skriver i Arbetaren om gymnasielagens konsekvenser för ensamkommande.
#60/2020 Opinion Maria Robsahm:Förintelsen är den brännpunkt där vår mänsklighet avgörs Ett själsligt mord. Detta är kärnan. Vi har ett ansvar. Att försvara det i oss själva som gör detta själsliga mord omöjligt. Nu och för alltid.
#60/2020 Inrikes Man allvarligt skadad av frätande syra I måndags blev en man i 40-årsåldern skadad efter att ha fått frätande syre över mage och ben på en arbetsplats i Nora. Mannen fördes till sjukhus och vårdas nu med svåra brännskador.
#60/2020 Film Queerhistoria med allmängiltighet Hur många belgiska filmer når Sverige? Lukas Dhonts Girl är en av de få, och nu Laurent Michelis Lolas väg från havet – det är säkert inte en slump att de båda handlar om en transflicka och man får vara tacksam över att det finns filmdistributörer som satsar på länder och ämnen som inte tillhör de […]
#60/2020 Följetong Sommarföljetongen, Sjukt, syster! – del 16 Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 16 i följetongen.