#62/2020 Utrikes Belarus: Lukasjenko håller sig kvar vid makten Massprotester har brutit ut efter söndagens val i Belarus. Landets auktoritära ledare Aleksandr Lukasjenko sitter kvar, men något håller på att hända i landet. Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja utmanar Lukasjenko och har utropat sig till valets rättmätiga vinnare. Arbetaren pratar med Belarusexperten Julia Lapitskii om ett ovanligt val.
#62/2020 Inrikes ”Gate till en hållbar framtid” Utbyggnation av Arlanda, miljardstöd till Swedavia och SAS. I måndags genomfördes en coronanpassad aktion utanför Terminal 5 på flygplatsen. ”En utbyggnad kommer leda till fler flyg och mer utsläpp”, det säger Andrea Söderblom-Tay från Flyglarm Arlanda.
#62/2020 Utrikes Libanon: Regeringen avgår Protester har följt på förra veckans explosioner i Beirut och flera hundra människor skadats. I måndags avgick den sittande regeringen och flera parlamentariker. Nu växer kraven hos befolkningen på ett helt nytt politiskt system.
#62/2020 Utrikes Abortreglerna kan moderniseras i Italien Kravet på att kvinnor i Italien måste läggas in på sjukhus i samband med medicinsk abort tas bort. Landets hälsominister Roberto Speranza föreslår nu en modernisering av abortreglerna.
#62/2020 Litteratur Flykten från paradisön Utanför Mauritius kuster pågår ett intensivt arbete för att ta hand om det hotande oljeläckaget som började två veckor efter att ett japanskt fartyg gått på grund. Fartyget hade med sig nära 4000 ton olja som nu har stått och pumpat ut i havet. ”Nu hotas på allvar miljön kring paradisön och dess korallrev”, och […]
#62/2020 Film Impressionistiskt om konst och liv Ibland kan man bli helt tokig av frustration över Helene Schjerfbecks disciplin; just som Einar Reuter som hon är riktigt förälskad i kommer nära drar hon sig tillbaka. Han beundrar hennes konst och personlighet, kommer nära gång på gång, men nej, hon vågar inte, han är så ung och hon är inte längre det. Men […]
#62/2020 Utrikes Den gröna gigekonomin – prekära arbetare i frontlinjen i klimatfajten Politiker och företag utlovar gärna trädplanteringar för att bromsa klimatförändringarna. Men vem planterar träden, och vem tar hand om dem när de växer?
#62/2020 Utrikes Plantagearbetare döda i jordskred Minst 43 personer har omkommit i ett jordskred på en teplantage i södra Kerala, Indien. Jordskredet beror på ett kraftigt monsunregn, som också försvårar räddningsinsatsen.
#62/2020 Ledare Per-Anders Svärd:Förminskande, Förskjutning och Förtätning "Inget ont tycks kunna drabba ett djur i vårt samhälle som inte kan bortförklaras eller ursäktas med dessa manövrer. Att detta mönster återkommer vid varje djurplågeriavslöjande handlar delvis om att de djurexploaterande branscherna delar krishanteringsrådgivare. Men att samma kommunikationsplan fungerar varje gång säger också något om vår kultur i stort." Det skriver Per-Anders Svärd i veckans ledare.
#62/2020 Följetong Sommarföljetongen, Sjukt, syster! – del 18 Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 18 i följetongen.