#80/2020 Opinion Isak Gerson:När antifascismen blir till extremism "Så varför ingriper inte folk mot nazisterna när de ger sig på en synagoga? För att man under en lång tid demoniserat motståndet mot nazism, till den grad att få vill förknippas med det nog att ingripa. För att man lärt folk att högerextremism är en legitim politisk rörelse bland andra." Isak Gerson skriver i Arbetaren i samband med årsdagen på mordet på Björn Söderberg om kålsuparteorin och repressionen mot antifascistisk organisering i dag.
#80/2020 Utrikes ”Det vi ser är en slags kontrarevolution” Den senaste veckan har varit tumultartad i Kirgizistan efter det omstridda parlamentsvalet. Byggnader har stormats och fängslade politiker fritagits. Vad som började som en spontan folklig mobilisering togs snabbt över av nationalister, organiserade kriminella och oligarker.
#80/2020 Inrikes ”Fängelserna hade fyllts av byggchefer om lagen funkat” En ny rapport visar att brott mot lagen om människohandel för tvångsarbete går i princip ostraffat. Sedan 2012 har inte ett enda åtal väckts i Sverige och bara två fall av människoexploatering. Enligt Emil Boss, förhandlingssekreterare på syndikalistiska Stockholms LS, stämmer det överens med hans egna bild av det lagliga skyddet som tandlöst. Samtidigt fortsätter det komma personer till facket varje vecka som berättar om hur de utnyttjas.
#80/2020 Inrikes Hänsynslös exploatering i Sverige går oftast ostraffad Lagen om människohandel för tvångsarbete ska sätta stopp för samvetslösa arbetsköpares utnyttjande, men den fungerar inte. Sedan 2012 har inte ett enda åtal väckts i Sverige och bara två fall av människoexploatering. Detta enligt en ny rapport som visar att rättsväsendet inte följer internationella definitioner.
#80/2020 Inrikes Las-förhandlingarna återupptas LO, PTK och Svenskt Näringsliv återupptar förhandlingarna om förändringar i lagen om anställningsskydd, las. Det meddelar parterna i ett gemensamt pressmeddelande. LO-styrelsen ska inte ha varit enig. Därmed tycks det omedelbara hotet för regeringskris vara undanröjt.
#80/2020 Inrikes Industrins parter försiktigt positiva till avtalsskissen Avtalsrörelsen är återupptagen efter coronapausen och just nu förhandlar parterna inom industrin om det avtal som vanligen präglar löneökningsnivån för resten av arbetsmarknaden. På tisdagen svarade parterna på medlarnas avtalsskiss och är båda försiktigt positiva till ett långt avtal, men står långt ifrån varandra kring löneökningen.
#80/2020 Inrikes Facket på Pågatågen: En av 318 har tackat ja till hyvling Tågoperatören Arriva har erbjudit 318 anställda på pågatågen att gå med på att få sin tjänst hyvlad istället för att sägas upp. Nu har alla svarat och enligt facket har 300 personer svarat ett rungande nej. Endast en person ska ha svarat ja. Men Arriva vill inte backa från tjänstereformen ännu och tillbakavisar uppgifterna.
#80/2020 Inrikes Samer misstänker rasism bakom fortsatt tjuvjakt Än en gång har samerna i Grirjas sameby utsatts för misstänkt tjuvjakt på sina renar. I helgen hittades slaktrester av tre djur där de misstänkta tjuvskyttarna dumpat kadavren i ett vattendrag. Nu kräver sambebyns ordförande att polisen agerar kraftfullt mot brotten som han menar har rasistiska motiv.
#80/2020 Kultur Avklädd Giacometti Alberto Giacometti är både så välbekant som konstnärligt begrepp och samtidigt nästan mytiskt okänd. Vad är bakgrunden till hans avlånga skulpturer som är vad som omedelbart kommer för en, och vad betyder de? Moderna museet i Stockholm har i nära samarbete med Fondation Giacometti i Paris gjort en pedagogisk utställning som klär av konstnären som […]
#80/2020 Inrikes Amazon döms i tingsrätten – måste betala skadestånd En ingenjör fick sparken efter att ha brutit foten vid en olycka på Amazons serverhall i Eskilstuna. Nu ogiltigförklaras uppsägningen av Stockholm tingsrätt och nätjätten måste betala ett skadestånd på 50 000 kronor samt 16 månadslöner till mannen.