#93/2020 Arbetaren Radio 6 minuter: byggavtal, Colombia och Pinkerton I veckans avsnitt hör du bland annat Annie Hellquist prata om den ojämlika sorgen.
#93/2020 Utrikes Amazon spionerar på fackligt aktiva i Europa En ny rapport från Vice Motherboard visar hur Amazon anlitat det ökända säkerhetsföretaget Pinkerton och bedrivit övervakning av fackligt anslutna lagerarbetare i Europa. Rapporten visar också hur Amazon kartlagt klimatrörelsen Fridays4future och gula västarna i Frankrike i sociala medier.
#93/2020 Kultur Pinkerton – en historia av blod och antifacklig verksamhet Säkerhetsföretaget Pinkerton har anlitats av Amazon för att övervaka facklig aktivitet. Företaget har en över 100 år lång och stundtals våldsam historia av anti-facklig verksamhet. Johan Apel Röstlund berättar historien om de ökända detektiverna.
#93/2020 Inrikes Hamnarbetarförbundet: ”Vi är kluvna” I veckan kom Arbetsdomstolens dom i ett principiellt viktigt mål mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar samt APM terminals. AD slår fast att Sveriges hamnar inte begått kollektivavtalsbrott, men däremot att bolaget ska betala skadestånd till förbundet på två punkter.
#93/2020 Inrikes Därför är hamndomen viktig Arbetsdomstolen har avkunnat dom i målet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar samt APM terminals. Domen är principiellt viktig för hela arbetsmarknaden, sedan inskränkningen av strejkrätten. Arbetaren förklarar varför och vad utslaget innebär.
#93/2020 Signerat Odessa Fardipour:Myten om den flexibla generationen Det hävdas att milleniegenerationen värdesätter frihet och flexibilitet framför fasta anställningar. Men vi jobbar inte med gigvillkor för att vi valt det, och frågan är hur länge till vi orkar.
#93/2020 Inrikes Nytt avtal i byggbranschen – strejk avblåst Den varslade byggstrejken är avblåst efter att Byggnads och Byggföretagen har accepterat medlarnas slutbud. Utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, ett stärkt huvudentreprenörsansvar och fler verktyg för att komma åt lönedumpning. Det är exempel på innehållet i avtalet som Byggnads kallar historiskt.
#93/2020 Film Etik och estetik i thriller från tjeckiskt 1980-tal Juraj och Michal får redan första dagen på prästseminariet veta vad som gäller: håll tyst så slipper vi bråk från myndigheterna. Det är 1980-tal och vinter i Tjeckoslovakien. Överallt har staten öron och det är ett mirakel att prästseminariet fortfarande får driva sin undervisning i en gammal fabriksliknande byggnad. Trosfriheten var garanterad genom konstitutionen men […]
#93/2020 Inrikes Regeringen vill att färre långtidssjuka utförsäkras Regeringen har tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna kommit överens om att färre långtidssjuka ska mista sin ersättning efter 180 dagar. Syftet är att öka tryggheten för de sjuka, säger finansminister Magdalena Andersson.
#93/2020 Litteratur Ut ur kriminalitetens fängelse Kriminalitet som hotar samhället, kanske särskilt genom att göra väldigt många väldigt rädda för att råka ut för den, har många åsikter om, och inte minst vad som behövs för att stävja den. Det finns en hel del människor som berörts av fenomenet, som offer och/eller utövare, som anhörig eller som jurister i rättsprocesser. Också […]